Στη σύγχρονη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών, που είναι "τόσο αδέκαροι, όσο και εφευρετικοί" αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Με τίτλο: "Ζήτω η κρίση... ή περίπου, για τον ελληνικό κινηματογράφο", η εφημερίδα επισημαίνει πως "η τέχνη αλλά και οι ανθρώπινες συναλλαγές μοιάζει να έχουν κερδίσει σε δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και αλληλεγγύη. Μπορεί η χώρα να είναι χρεοκοπημένη, ο κινηματογράφος όμως αντιστέκεται και επινοεί", προσθέτει. "Τα τελευταία δέκα χρόνια, μια ομάδα σκηνοθετών μας έχει δώσει εκρηκτικές ταινίες, οι οποίες βραβεύθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ, σε σημείο που ορισμένοι Αγγλοσάξονες κριτικοί να μιλούν για ένα νέο περίεργο ελληνικό κύμα".
Η συντάκτρια αναφέρεται στις ελληνικές ταινίες που ανήκουν σε αυτό το νέο κύμα και οι οποίες διακρίθηκαν στο φεστιβάλ του Μεσογειακού κινηματογράφου στο Μονπελιέ. Στο δημοσίευμα προστίθεται δήλωση του κριτικού Μιχάλη Δημόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο "ο ελληνικός κινηματογράφος λειτούργησε για χρόνια απομονωμένα. Εξαιτίας όμως της κρίσης και της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, αναγκάστηκε να ανοιχτεί σε διεθνείς συμπαραγωγές. Αυτή λοιπόν η κατάσταση οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση των ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών με μικρό προϋπολογισμό".
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία, μέσω του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, είναι μία από τις χώρες που έχει ενδιαφερθεί για συμπαραγωγές με τους νέους Έλληνες σκηνοθέτες και ο πρόεδρός του συνυπόγραψε με τον Γρηγόριο Καραντινάκη σύμβαση για τη δημιουργία "Ειδικού Ταμείου Βοήθειας για τη συμπαραγωγή γαλλοελληνικών ταινιών". Η σύμβαση ισχύει για τρία χρόνια και για τη φετινή πρώτη χρονιά το Ταμείο έχει προικοδοτηθεί με ένα εκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων οι 800.000 δίνονται από τη Γαλλία και οι 200.000 από την Ελλάδα. Ειδική εξαμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις Έλληνες και τρεις Γάλλους, ανέλαβε να εξετάσει τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο, σε νέες συμπαραγωγές. Η ανακοίνωση των ταινιών που τελικά έχουν επιλεγεί θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.