Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χρυσές Σφαίρες και ερμηνείες του Γιάννη Ζουμπουλάκη

8:16 π.μ.

Στο Χόλιγουντ, οι κινηματογραφικοί ρόλοι αληθινών προσώπων ή ατόμων με κάποιου είδους σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα έχουν, ως γνωστόν, τεράστιες πιθανότητες να βραβευτούν. Αν μάλιστα ο/η ηθοποιός αναλάβει ένα πραγματικό πρόσωπο που έχει και κάποια αρρώστια, ε αυτό θα είναι πλέον χρυσωρυχείο. Όπως συμβαίνει με την Εντι Ρεντμειν που στην «Θεωρία των πάντων» υποδύεται την ιδιοφυία που λέγεται Στίβεν Χόκινγκ ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να δίνει μάχη με την ζωή μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας.

Ο 32 χρονος Βρετανός ηθοποιός διεκδικεί την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε δραματική ταινία και όλα δείχνουν ότι θα είναι και στα Οσκαρ που θα δοθούν του χρόνου. Είναι η πρώτη υποψηφιότητά του στις Σφαίρες, όπως άλλωστε και του συμπατριώτη του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που στο «Παιχνίδι της μίμησης» υποδύεται επίσης ένα πραγματικό πρόσωπο: τον μαθηματικό και αναλυτή Άλαν Τούρινγκ ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων «σπάζοντας» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Στον Τούρινγκ εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

Μα και ο Στιβ Καρέλ , υποψήφιος για το «Foxcatcher» που ήδη προβάλλεται στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη, πραγματικό πρόσωπο υποδύεται.  Στην ταινία του Μπένετ Μίλερ, ο κατά βάση κωμικός ηθοποιός (που μετρά έξι ακόμα υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (όλες όμως για την τηλεοπτική σειρά «The office») δίνει κινηματογραφική ζωή στον παρανοϊκό δισεκατομμυριούχο Τζον Ντι Ποντ που παθιασμένος με την ελεύθερη πάλη (παρότι εντελώς άσχετος) αποφάσισε να γίνει ο προπονητής μιας ομάδας επαγγελματιών παλαιστών και να διεκδικήσει την νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ.

Ο τέταρτος υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας σε δραματική ταινία  είναι ο -Βρετανός και αυτός- Ντέιβιντ Οιελόουο που στην «Selma» της Εϊβα Ντουβερνέ ενσαρκώνει τον δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μια από τις πιο σημαντικές (αν όχι την σημαντικότερη) προσωπικότητες Μαύρων στην Αμερική του 20ού αιώνα. Και μόνον ο Τζέικ Τζίλνεχααλ, πάντα στις υποψηφιότητες καλύτερων ηθοποιών σε δραματική ταινία, είναι υποψήφιος έχοντας υποδυθεί  ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο που ωστόσο φαντάζει τόσο πολύ αληθινό: στον «Νυχτερινό ανταποκριτή» παίζει έναν καιροσκόπο ο οποίος αποφασίζει να γίνει ρεπόρτερ μετέχοντας ο ίδιος στις ειδήσεις που «αποκαλύπτει»! Πρόκειται για τον πιο σκοτεινό ρόλο στην καριέρα ενός καλού ηθοποιού ο οποίος δεν έχει ωστόσο βρει ακόμη την αναγνώριση που του αξίζει.

Στις γυναίκες, δυο διεκδικούν την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία: η Φελίσιτι Τζόουνς για τον ρόλο της πρώην συζύγου του Στ. Χόκινγκ στην «Θεωρία των πάντων» και η Ρις Γουίδερσπουν που στην «Αγρια» του Ζαν Μαρκ Βαλέ παίζει την Σέριλ Στρέιντ, μια γυναίκα που περπάτησε 1.100 μίλια προκειμένου να ξεπεράσει μια προσωπική καταστροφή της. Να όμως που στην πεντάδα θα βρούμε την Τζουλιάν Μουρ σε ρόλο γιατρού που αρχίζει σιγά -σιγά να χάνει την μνήμη της όπως συμβαίνει στο «Still Alice».

Η έκπληξη ωστόσο αυτής της πεντάδας λέγεται Τζένιφερ Ανιστον. Στα 45 της πλέον, η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα σταρ μετρά την πρώτη υποψηφιότητά της στις Χρυσές  Σφαίρες για το «Cake», όπου υποδύεται μια γυναίκα που ζει «ανάμεσα» στην πραγματικότητα της σχέσης της με έναν χήρο και την φαντασία των οραμάτων της πεθαμένης γυναίκας του. Η πέμπτη της κατηγορίας είναι η Ρόζαμουντ Πάικ για την σατανική γυναίκα που έπαιξε στο πολύ ενδιαφέρον φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το κορίτσι που αξαφανίστηκε».

Κωμωδία και μιούζικαλ

Στους άντρες της κατηγορίας «κωμωδία ή μιούζικαλ» για την οποία ανέκαθεν είχαμε τις αντιρρήσεις μας, επικρατεί ως επί το πλείστον η καθαρή μυθοπλασία: ο Μπιλ Μάρεϊ για τον χαριτωμένο λούμπεν «St. Vincent», ο Μάικλ Κίτον για τον  ηθοποιό που προσπαθεί να ξεφύγει από το ευτελές παρελθόν του και να αρχίσει από το μηδέν με κάτι που αξίζει πραγματικά στο «Birdman», ο Χοάκιν Φίνιξ για τον χίπι ιδιωτικό ντετέκτι του «Εμφυτου ελαττώματος» (από το μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον), ο δις βρεαβευμένος με Οσκαρ Β' ρόλου Αυστριακός Κρίστοφ Βαλτς για τον σύζυγο που εξαπατά την γυναίκα του στα «Μεγάλα μάτια» και ο Ρέιφ Φάινς για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» όπου υποδύθηκε τον πιο εκκεντρικό concierge στην ιστορία του κινηματογράφου.

Στις γυναίκες της κατηγορίας «Κωμωδία ή μούζικαλ» λίγες οι πιθανότητες για την Ελεν Μίρεν, ως ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Γαλλία στο «Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά» και αρκετές για την Τζούλιαν Μουρ (διπλή υποψηφιότητα εφέτος) για το «Maps to the stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ όπου παίζει μια υστερική σταρ του Χόλιγουντ που δεν μπορεί να χωνέψει ότι μεγαλώνει (για τον ρόλο σε αυτή την ταινία κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο τελέυταίο φεστιβάλ Κανών). Η  Κβενζανέ Γουάλις που είναι η  μικρότερη σε ηλικία ηθοποιός που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ («Τα μυθικά πλάσματα του Νότου») διεκδικεί το βραβείο για το «Ανι» (το μόνο μιούζικαλ στην κατηγορία), η αδικημένη Εϊμι Ανταμς για τα «Μεγάλα μάτια» (το πήρε πέρσι για τον «Οδηγό διαπλοκής» αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα ένα Οσκαρ) και η βρετανίδα Εμιλι Μπλαντ για το σκοτεινό παραμύθι «Μέσα στο δάσος».
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top