Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πλήθος εκδηλώσεων από τα ΑΣΚΙ: Από την Ακροδεξιά έως τα Δεκεμβριανά...

6:20 π.μ.

Το νέο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων τους, παρουσίασαν χθες, σε μια φιλική σύναξη στο αναγνωστήριο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, οι υπεύθυνοί τους.
Αφιερωμένο σε ένα θέμα περισσότερο σύγχρονο και πολιτικό, την Ακροδεξιά, είναι το 16ο Αρχειοτάξιο. Κίνητρο γι' αυτό το αφιέρωμα στην ιστορική πορεία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, "από τους Επίστρατους του 1916 στη Χρυσή Αυγή του 2014", όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος των ΑΣΚΙ Ηλίας Νικολακόπουλος, είναι, φυσικά, η "επέλαση" του ναζιστικού μορφώματος στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Όπως τόνισε ο ιστορικός Στρατής Μπουρνάζος, έναυσμα στάθηκε η συγκρότηση μιας νέας αρχειακής ενότητας για την Ακροδεξιά στα ΑΣΚΙ, με κορμό την πλήρη σειρά των εντύπων της Χ.Α. που δώρισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Στρ. Μπουρνάζος, τα ΑΣΚΙ μετέχουν, με τον δικό τους τρόπο, στον αντιφασιστικό αγώνα για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της Χ.Α.
Όμως η εκδοτική δραστηριότητα των ΑΣΚΙ δεν περιορίζεται στην ετήσια επιθεώρηση που μόλις κυκλοφόρησε. Σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων η μαρτυρία του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη, Ελ Ντάμπα 1945 - Ημερολόγιον αιχμαλωσίας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Βιβλιόραμα. Μια έκδοση επετειακή, όπως είπε η επιμελήτρια της σειράς Ιωάννα Παπαθανασίου, που αφορά την εμπειρία 8.000 κρατουμένων των Βρετανών, που κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών εγκλείστηκαν σε στρατόπεδα στην Αίγυπτο. Όπως είπε η ιστορικός, ο Π. Ζαχαριάδης ήταν βιβλιοδέτης στου Γκοβόστη, που έχοντας γνώσεις πρακτικού νοσοκόμου μπόρεσε να εργαστεί στο νοσοκομείο του στρατοπέδου κι έτσι είχε τη σπάνια δυνατότητα να κρατήσει ημερολόγιο.
Τέλος, όπως σημείωσε ο γραμματέας των ΑΣΚΙ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, τον Γενάρη, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Κώστα Φιλίνη, θα κυκλοφορήσει από τα ΑΣΚΙ ένας τόμος με κείμενα του ηγετικού στελέχους και διανοούμενου της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ νωρίτερα, σε συνεργασία με την εφημερίδα μας, θα κυκλοφορήσει το Ημερολόγιο του 2015, με θέμα του «Νεορεαλιστές Έλληνες ζωγράφοι. Η γενιά του '60», με έργα των Βαλαβανίδη, Δίγκα, Κατζουράκη, Μπότσογλου, Στασινοπούλου, Ψυχοπαίδη.
Ακόμη, προγραμματίζεται ένας ακόμη ιστορικός περίπατος (14/12) σε περιοχές του κέντρου που σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες των Δεκεμβριανών, ενώ στην ίδια επέτειο θα είναι αφιερωμένο και το μηνιαίο τομίδιο της σειράς «Διαβάζοντας το παρελθόν», που εκδίδεται σε συνεργασία με την Αυγή, με τίτλο "17 γυναίκες θυμούνται τον Δεκέμβρη".
Σημειώνεται ότι στις 12-13 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας διοργανώνεται συνέδριο για τα "Δεκεμβριανά 1944: Το παρελθόν και οι χρήσεις του", στο οποίο συμμετέχουν 20 παλαιοί και νέοι ιστορικοί, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου.
 

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top