Απονεμήθηκαν χθες, κατά την καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία, τα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Τη συνεδρία άνοιξε ο πρόεδρος του ιδρύματος Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας με θέμα «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια», ενώ στη συνέχεια ο γ.γ. Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την έκθεση για τον απολογισμό του έργου της Ακαδημίας το 2014.
Στην τάξη Γραμμάτων και καλών Τεχνών το χρυσό μετάλλιο απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) για το έργο του και το χάλκινο στον Μυκονιάτη φιλόλογο Παναγιώτη Κουσαθανά. Με διάφορα άλλα βραβεία τιμήθηκαν επίσης ο Γιάννης Δούκας για την ποιητική συλλογή Το σύνδρομο Σταντάλ, ο Χρήστος Διονυσόπουλος για τη μελέτη Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση, ο Γιώργος Καραμπελιάς για το βιβλίο Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή, ο Μανόλης Κορρές για τη μονογραφία Η στέγη του Ηρωδείου, για τις λαογραφικές μελέτες τους οι Ν. Γραίκος - Γ. Φουστέρης, Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη, Παύλος Κοντέλλης, ο ιστορικός Ιωάννης Κολιόπουλος και η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, οι Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, Χρ. Μαυροπούλου - Τσιούμη και Χ. Μπακιρτζής, η Μαργαρίτα Μανώλη, η Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα, ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, ο πιανίστας Γιάννης Γιαννόπουλος και η μεσόφωνος Κική Μορφονιού - Κομισοπούλου.
Τα βραβεία του Ιδρύματος Ουράνη απονεμήθηκαν στους Μαρία Λαϊνά (ποίηση), Γιώργο Χουλιάρα (μυθιστόρημα), Δημήτρη Καλοκύρη (διήγημα), Μιχαήλ Πασχάλη (δοκίμιο), ενώ του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη στους Γιώργο Βέη, Μάρτυ Λάμπρου, Κατερίνα Δασκαλάκη και Σοφία Ντενίση, αντίστοιχα.
Στην τάξη των θετικών επιστημών το αργυρό μετάλλιο απονεμήθηκε στον Ευτύχιο Βορίδη για την προσφορά του στην ιατρική, ενώ βραβεύτηκαν επίσης οι Ευσταθία - Δανάη Μπικούλη, Πέτρος - Δημήτριος Κουτσοβίτης, Νικόλαος Στυλιανόπουλος, Αριστείδης Κοντογεώργης, Στυλιανή Βερυκόκου, Ελπίδα Κατσιβέλη, Χριστόδουλος Δανέζης και Βασίλη Γκίκα, Βασίλειος Γοργούλης, Ευθαλία Ζερβούδη και Δημήτριος Γεωργιάδης - Ευστράτιος Στρατίκος, Πολύκαρπος Φαλάρας - Θωμάς Στεργιόπουλος και Μαρία Κωνσταντάκου, Νεκτάριος Ταβερναράκης - Νίκος Κούρτης και Βασιλική Νικολετοπούλου, Λεωνίδας - Ρωμανός Νταβράνογλου, Κωνσταντίνος Σιμσερίδης, Μαργαρίτα Δημακογιάννη, Γεώργιος Τριμπέρης, Αριστείδης Διαμαντής, Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης και Δημήτριος Καλαϊτζάκης, Μιχαήλ Ρασσιάς, Αλίκη Βασιλείου, Αναστασία Κοτανίδου, Στυλιανός Ορφανός, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Παναγίδης.
Τέλος, στην τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αργυρό στον νομικό Ιωάννη Φωτόπουλο, ενώ επίσης βραβεύτηκαν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπαιδευτικοί του μειονοτικού σχολείου Κύμης Νομού Ροδόπης, η δασκάλα ειδικής αγωγής Σοφία Θεοδωρίδου, το Πηνελόπειο Ίδρυμα, η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή, οι Κωνσταντίνος Αθανασάτος, Ανδρέας Χατζηβασιλείου, Γεώργιος Μήτσης, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, η Εταιρεία Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης», τα ελληνικά τμήματα των σωματείων Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί χωρίς σύνορα, η Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών, καθώς και ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας, όπως και ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός και η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.