Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα Kids And Docs: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation

3:33 π.μ.

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν, από την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και την Παρασκευή 2, καθώς και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου του 2015, το Αφιέρωμα Kids And Docs: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation. Πρόκειται για ένα εορταστικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά από 5 έως 15 ετών, το οποίο θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους από το ντοκιμαντέρ μέχρι το animation, με πολλές διασκεδαστικές ενδιάμεσες στάσεις.
Σκοπός του συγκεκριμένου αφιερώματος είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο σινεμά και να τα εξοικειώσει με το είδος του ντοκιμαντέρ. Αναδεικνύοντας παράλληλα την ευελιξία του, αλλά και να εγκαθιδρύσει νέες, δημιουργικές συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θέλουν να αγκαλιάσουν την οπτικοακουστική εκπαίδευση, καλλιεργώντας μια νέα γλώσσα επικοινωνίας σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Μεταξύ των ταινιών που θα παρουσιαστούν, αναφέρουμε χαρακτηριστικά το "Παιδιά του Δράκου" (Drachenmädchen - 2012) του Ίνιγκο Βεστμάιερ (Inigo Westmeier), μία συμπαραγωγή Γερμανίας και Κίνας. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, κατάλληλο και για ενηλίκους, που μας μυεί στα μυστικά του Κουνγκ Φου.

Τρία κορίτσια αφήνουν τις οικογένειές τους για να φοιτήσουν στην πιο φημισμένη σχολή του είδους. Εκεί, χιλιάδες μαθητές ακολουθούν ένα επίπονο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πειθαρχίας προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να κατακτήσουν τις απαιτητικές τεχνικές αυτής της πανάρχαιας ανατολίτικης πολεμικής τέχνης.
Και από την Κίνα, πίσω στην Ελλάδα, μ' ένα από τα πιο αξιολάτρευτα εγχώρια ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών: το "Zorro ο Γάτος" (2010), με πρωταγωνιστή έναν ασπρόμαυρο ψιψίνο με έντονη προσωπικότητα.

Οπλισμένη με αιλουροειδή περιέργεια, η γνωστή δημοσιογράφος και σκηνοθέτιδα Σελάνα Βροντή μας αφηγείται τις περιπέτειες του ατίθασου Ζορρό, ενός γάτου που ζει στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα από την κάμερά της, θα γνωρίσουμε τους φίλους, τις φιλενάδες, την οικογένεια και τους αντίζηλούς του, αλλά και τις δυσκολίες που ο άτακτος κεραμιδόγατος συναντά στην καθημερινότητά του στη μεγαλούπολη.
Επίσης θα παρουσιαστεί "Το Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα" (Anina - 2013) του Αλφρέδο Σόδεργιτ. Το φιλμ που ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014.

Ευφάνταστο, σπιρτόζικο και διασκεδαστικό, η ιστορία ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο (διαβάζεται και ανάποδα...), κάτι που αποτελεί διαρκή αφορμή για πειράγματα στο σχολείο. Όταν η ονειροπόλα Ανίνα μπλέκει σ' έναν καυγά με μια συμμαθήτριά της, θα λάβει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών!
Μία ακόμα υπέροχη, δυναμική ηρωίδα πρωταγωνιστεί στην ταινία "Θεία Χίλντα!" (Tante Hilda! - 2013). Πρόκειται για ένα ξέφρενο και εξαιρετικά επίκαιρο οικολογικό παραμύθι από τους ταλαντούχους Γάλλους animators Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ.

Υποκινούμενη από την αγάπη της για τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο, όπου συγκεντρώνει σπάνια και απειλούμενα φυτά απ' όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια.
Δίπλα στις τέσσερις αυτές μεγάλου μήκους ταινίες, το Kids And Docs έχει επιλέξει μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή από υπέροχες μικρού μήκους ταινίες animation και ντοκιμαντέρ - αλλά κι ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω - από ολόκληρο τον κόσμο. Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, ανά ηλικιακή ομάδα (5-9, 10-13 και 13-15 ετών), οι προβολές θα ακολουθούνται καθημερινά από εργαστήρια animation για τους μικρούς μας φίλους, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα εργαστήρια animation διδάσκουν η Χριστίνα Ντεπιάν και ο Μπάμπης Αλεξιάδης.
Το Αφιέρωμα Kids And Docs: Από το Ντοκιμαντέρ στο Animation, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και την Παρασκευή 2, καθώς και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου του 2015, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room.

Πρόκειται για την έβδομη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το πρωτότυπο αυτό αφιέρωμα περιέχει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, τόσο ντοκιμαντέρ όσο και κινουμένων σχεδίων, και αναλαμβάνει να μυήσει παιδιά και έφηβους σε έναν νέο, πολύχρωμο κόσμο,  όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ντοκιμαντέρ μεταμφιέζεται σε κινούμενο σχέδιο για να μας δείξει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όλες οι προβολές θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του αφιερώματος Kids And Docs καθώς και του Exile Room.
Οι προβολές της κάθε ημέρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα ξεκινούν στις 15:00. Τα εργαστήρια ξεκινούν στις 16:30 και διαρκούν δύο ώρες. Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ. Η προβολή και το εργαστήριο μαζί προσφέρονται στην τιμή των 7 ευρώ. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room 210 3223394 και στο workshops.exile@gmail.com, καθημερινά 11π.μ.-4μ.μ.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top