Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΜΕ 50 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟ 11οΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

3:44 π.μ.

Ερχονται οι Γάλλοι!

Του Παύλου Θ. Κάγιου

ΙΝFΟ
15- 25 Απριλίου στην Αθήνα («Αττικόν», «Κηφισιά 1 και 2», Γαλλικό Ινστιτούτο). Θεσσαλονίκη: 22- 28/4 στο «Ολύμπιον».

Με 50 ταινίες- οι περισσότερες σε αβάν πρεμιέρ- και αστέρες του γαλλικού σινεμά και της μόδας μάς έρχεται το φετινό 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ είναι ο ανάδοχος του φεστιβάλ και φτάνει στην Αθήνα μαζί με 70 προσκεκλημένους. Ανάμεσά τους οι Ζαν Ρενό, Νάνα Μούσχουρη, Τζέιν Μπίρκιν, Φρανσουά Ξαβιέ ντε Μεσόν, Νταφνέ Ρουλιέ, Στεφάν Μπερν, Αντουάν ντε Κον, Ριάντ Σατούφ, Νίκος Αλιάγας. Ολοι τους θα πάρουν μέρος σε ένα από τα σπουδαιότερα γαλλικά φεστιβάλ στην Ευρώπη που προβάλλει και διαφημίζει την παραγωγή της χώρας τους, η οποία είναι η μοναδική που αντιστέκεται με επιτυχία στη χολιγουντιανή εισβολή. Στη Γαλλία οι εγχώριες παραγωγές κόβουν τα πιο πολλά εισιτήρια, ενώ στη χώρα μας το 9% των ξένων προβαλλόμενων ταινιών είναι γαλλικής παραγωγής. Το περσινό φεστιβάλ είχαν παρακολουθήσει 25.000 θεατές.

Φέτος, εκτός από τη χαμηλή τιμή εισιτηρίου- 6 και 5 ευρώ για φοιτητές- θα υπάρχουν και προβολές που η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους σπουδαστές.

Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν σε αβάν πρεμιέρ από επιτυχίες του box office ώς ταινίες δημιουργών όπως:

«Ο τρελός έρωτας του Σιμόν Εσκενάζι» του Ζαν-Ζακ Ζίλμπερμαν, με τους Αντουάν ντε Κον, Μεντί Ντεμπί, Ελζά Ζιλμπερστάιν κ.ά.

«Στάχτες και αίμα» της Φανί Αρντάν, με τους Ρονί Ελκαμπέτς, Αμπραάμ Μπελαγκά, Ολγα Τουντοράτσε κ.ά.

«Απαγωγή» του Λικά Μπελβό με τους Ιβάν Ατάλ, Αν Γκοσινί, Αντρέ Μαρκόν κ.ά.

«Η ημέρα της φούστας» του Ζαν-Πολ Λιλιενφέλντ, με τους Ιζαμπέλ Ατζανί- Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού το 2010- Ντενί Πονταλιντές, Ναταλί Μπεζανσόν κ.ά. «Lol (Laughing Οut Loud)» της Λιζά Αζιελός με τους Σοφί Μαρσό, Κριστά Τερέ, Φρανσουάζ Φαμπιάν.

«Αντίο Gary» του Νασίμ Αμαούς με τους Ζαν-Πιερ Μπακρί, Ντομινίκ Ρεμόν, Γιασμίν Μπελμαντί. Μεγάλο Βραβείο της «Εβδομάδας της Κριτικής» στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών το 2009.

Αλλά και φιλμ για τους νέους, όπως το «Les Βeaux Gosses» (Τα ωραία παιδιά) του Ριάντ Σατούφ, Σεζάρ 2010 καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και το «Lascars» των Αλμπέρ Περέιρα Λαζάρο και Εμανουέλ Κλοτς.

Στη λήξη του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία φιλοτεχνημένα από τον οίκο Ζολώτα: το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Πόλης των Αθηνών που απονέμεται από την Επιτροπή Νέων Γαλλόφωνων Μαθητών του Ελληνογαλλικού Λυκείου «Εugene Delacroix».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4568895&ct=4


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top