Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΜΑΤ επί σκηνής

6:49 π.μ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟ

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά και σχολιάζει την επικαιρότητα του έργου, καθώς μέτρα, απαγορεύσεις και δυνάμεις της τάξης βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

«Εγώ, ο Αρπατίλαος ο πρώτος, αποφασίζω, διατάζω και ορίζω ότι από σήμερα το πρωί καταργούνται οι Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων, οι παιδικές χαρές και όλες ανεξαιρέτως οι Κυριακές». Οι κάτοικοι της μυθικής Ουρανούπολης συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα αλλά όχι αδιαμαρτύρητα. Καθώς λοιπόν αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, ένας σπιούνος εξηγεί στον άσπλαχνο ηγεμόνα ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι υπήκοοί του συνεχίζουν να ονειρεύονται: «Μόνο αν τους στερήσετε τα όνειρα θα ησυχάσουν, πανζουρλιώτατε». Και τότε o Αρπατίλαος θέτει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο. Υποχρεώνει τους υπηκόους του να κοιμούνται σε μαξιλάρια παραγεμισμένα με ό,τι πιο αποκρουστικό υπάρχει. Μαγικά μαξιλάρια που προκαλούν φόβο και αποτρόπαιους εφιάλτες. Αλλά κάπου μακριά από το παλάτι, σε ένα ταπεινό σχολείο, μερικοί μαθητές και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος αποφασίζουν να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως το άρωμα του καψαλισμένου προπερασμένου Δεκεμβρίου ή το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις παραγωγικές τάξεις που καλούνται να σηκώσουν τα έκτακτα φορολογικά βάρη; Και όμως, η ιδιοφυής μέσα στην απλότητά της ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» κυκλοφορεί σε μορφή παιδικού βιβλίου από το 1996! Σήμερα, 14 χρόνια μετά, ιδωμένη από την ανατρεπτική ματιά του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=326852&dt=20/04/2010#ixzz0lk4Qln00

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top