Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, και με αφορμή την επέτειο αυτή η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη μνήμη της με μια σειρά... αλλιώτικων εκδηλώσεων.
Προτείνει, λοιπόν, στο μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, να ακολουθήσει τους μουσικούς της σε έναν απογευματινό μουσικό περίπατο σε πέντε πράξεις, που θα γεμίσουν τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της πόλης με τις διάσημες άριες οι οποίες σημαδεύτηκαν για πάντα από τις μοναδικές ερμηνείες της

.
Ο μουσικός περίπατος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν και τις πέντε συναυλίες, ακολουθώντας πεζή τη διαδρομή των καλλιτεχνών της ΕΛΣ. Ξεκινώντας λοιπόν στις 6 μ.μ. από τον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, οι μουσικοί θα συνεχίσουν την πορεία τους, δίνοντας από μια εικοσάλεπτη συναυλία στις σκάλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην πλατεία Κοτζιά, για να καταλήξουν στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκεί, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μύρωνα Μιχαηλίδη, οι σολίστ της θα δώσουν μία σαραντάλεπτη συναυλία, ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις τιμής για την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο από το λυρικό θέατρο στο οποίο η Κάλλας έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας της.
Οι σολίστ που θα χρωματίσουν με την τέχνη τους τους δρόμους της πόλης όπου μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας είναι οι Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου. Θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες Τραβιάτα, Μποέμ, Τόσκα, Μαντάμα Μπατερφλάι, Μάκμπεθ, Ριγολέτος, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Τροβατόρε, Ο σικελικός εσπερινός κ.ά.
Συνεχίζοντας την εξωστρεφή της πολιτική, η Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει έτσι για μια ακόμη φορά την ευκαιρία στους Αθηναίους να δουν με μια νέα ματιά τόσο την πόλη τους όσο και την τέχνη της όπερας.