Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Βιβλιοκριτική: Bella Ciao

5:17 π.μ.

 Του Πάνου Ραμαντάνη

Το εξώφυλλο σε «κολλάει»… Αντάρτισσες, κοριτσόπουλα του Δημοκρατικού Στρατού σε ασπρόμαυρο κάδρο περηφάνιας και τόλμης! Ο τίτλος σε «κολλάει» κι αυτός με την σειρά του ακόμα περισσότερο: Bella Ciao! Ένας ύμνος για την ιταλική αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τι σχέση μπορεί να έχει το βιβλίο με την Ιταλική αντίσταση; Από πολλές έως καμία…  Παίρνεις το βιβλίο στα χέρια σου το επεξεργάζεσαι, το μυρίζεις και διαβάζεις στο οπισθόφυλλο: «Ένα μυθιστόρημα από τον εμφύλιο στη χούντα». Αυτό ήταν! Το μυαλό δεμένο στις σελίδες του βιβλίου και η ματιά… φωτογραφική μηχανή που φυλακίζει λογοτεχνικές και ιστορικές στιγμές! 


Ήρωες… παιδιά! Ονόματα που πάνε κι έρχονται. Στο κέντρο όλων ο Μουρκέας παιδί των… «παιδουπόλεων» της Φρειδερίκης! «Κόκκινο παιδί» του εμφυλίου που κατάφερε να επιζήσει μέσα στην αθλιότητα των ιδρυμάτων… Ιδρυμάτων – κολαστηρίων! Εκεί που τα παιδιά γίνονταν «παιχνίδι» στα χέρια Μπόκων και Χιτών, άθλιων τύπων σαν τον Τζίμη τον Μόρτη ή τον Γιώργο τον Πηδαίο! Η δολοφονία ενός παιδιού μετά από άγρια σεξουαλική κακοποίηση θα σταθεί η αφορμή να μπορέσει να την κάνει ο Μουρκέας από εκεί! Να την κάνει για Υπερατλαντικά ταξίδια, μιας και εκείνη την εποχή, στις ΗΠΑ, ήταν μόδα να «σώζεις» τα… «παραστρατημένα» κόκκινα παιδιά του εμφυλίου!


Το να «αποδράσει» κάποιο παιδί, ακόμα και όταν αυτό «πουλιόταν» σε νέους «Υπερατλαντικούς ιδιοκτήτες», από τους… τόπους της Φρίκης, μόνο εύκολο δεν ήταν! Το κυνήγι του μετεμφυλιακού κράτους (και παρακράτους) προς οτιδήποτε κοκκίνιζε ή «μύριζε ελευθερία» ανελέητο… Ο Μουρκέας όμως δεν θα το έβαζε εύκολα κάτω… Στο κάδρο του, θα μπουν και άλλες σκιές! Σκιές που διψούν για ζωή και για αίμα παράλληλα! Ο Πέρρης, ο Λατίφης, ο Στέλιος, ο Μάρκος, η Μαρία, η Bella Ciao, ο Αστόριας… Μάχες και συγκρούσεις η ζωή τους όλη… Αγώνας για την επιβίωση, αγώνας για το αύριο! Και όλα να κινούνται υπό την αρρωστημένη αύρα της μετεμφυλιακής αθλιότητας! Και η αύρα αυτή πνίγει…


Τα παιδιά των «συμμοριτών»! Τα παιδιά των «προδοτών»! Τα κόκκινα παιδιά! Μετά την ήττα της Αριστεράς στον Εμφύλιο έρμαια στα χέρια του πιο σκληρού και εκδικητικού κράτους (παρακράτους)! Οι «παιδουπόλεις» της Φρειδερίκης… ή αλλιώς οι «παιδουπόλεις» της φρίκης! Καθημερινές ταπεινώσεις, ανελέητα βασανιστήρια, σεξουαλικές κακοποιήσεις από άθλιους παρακρατικούς – κρατικούς (νόμιμα καθίκια ήταν εξάλλου)! Εικόνες άγριες… εικόνες από την καθημερινότητα των «παιδουπόλεων»! Και το χειρότερο απ’ όλα: Όσα και να απωθήσει η μνήμη, δυστυχώς, δεν μπορεί να σβήσει τέτοιες εικόνες φρίκης και αθλιότητας!


Το «Bella Ciao», το οποίο επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Τόπος, είναι ένα πραγματικά μεγάλο δημιούργημα! Η γλώσσα του Θανάση Σκρουμπέλου ανυπέρβλητη, η ροή του κειμένου σαν ορμητικό ρέμα έτοιμο να πάρει ότι σταθεί στο διάβα του και το κυριότερο: η μυθοπλασία δένει εξαιρετικά με τα ιστορικά γεγονότα, φτιάχνοντας, έτσι, ένα εκπληκτικό πεζογραφικό έργο με την μορφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος!


Ωμό όπου χρειάζεται, φωτογραφίζει με τρόπο μοναδικό ένα θέμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει αποσιωπηθεί με ιδιαίτερα… «έντεχνο τρόπο»! Τις περιβόητες «παιδουπόλεις» της Φρειδερίκης! Το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου «Bella Ciao» στηρίζεται σε αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, τα οποία μάλιστα παραθέτονται σε Παράρτημα στο τέλος του βιβλίου! Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ολοκληρωμένο πεζογραφικά έργο που μπορεί να περπατήσει, σε ιστορικά και πολιτικά σοκάκια, παρέα με όποιον αναγνώστη το πάρει στα χέρια του!


***************************************

Από το site των εκδόσεων Τόπος ( http://www.toposbooks.gr):


Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, εκτός από συγγραφέας, είναι γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο (στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία.

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση (Τα παιδιά της Νιόβης του Κώστα Κουτσομύτη) και τον κινηματογράφο (Το πέρασμα, Η Αριάδνη μένει στη Λέρο, Καλή πατρίδα σύντροφε κ.ά). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους (Αλιόσσα, Χαβάη, Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου, την ομαδική Νέος Παρθενώνας, και τη σπονδυλωτή Η αυλή με τα σκουπίδια κ.ά.). Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (Χαβάη, Μυστικές φωνές, Γέρμα, Γέλιο στο σκοτάδι κ.ά.).

Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.


Πιο γνωστά βιβλία του: Ο Αϊ-Γιώργης των Γραικών, Οι κόκκινοι φίλοι μου, Τα φίδια στον Κολωνό, Bella Ciao, Μπλε καστόρινα παπούτσια (Τόπος 2007),  Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες (Τόπος 2009). Tελευταία του βιβλία: Mαύρος Μακεδών (Τόπος 2010),  Οι κόκκινοι βαρκάρηδες (Τόπος 2011) και Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ (Τόπος 2012).


***************************************


BELLA CIAO του Θανάση Σκρουμπέλου
Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Τόπος, 2012
Σελίδες: 376



Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top