Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μπομπ Μάρλεϊ: Ο θρύλος της ρέγκε στη μεγάλη οθόνη

8:44 π.μ.

 http://www.tovima.gr

Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι μετά την προβολή του στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ντοκιμαντέρ «Marley» βρήκε και εμπορική διανομή και θα προβληθεί από την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, στον Μικρόκοσμο.

Γυρισμένο από τον Κέβιν Μακντόναλντ, σκηνοθέτη του «Tελευταίου Βασιλιά της Σκωτίας» και του «Αγγίζοντας το κενό», το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει στην οθόνη την ζωή μιας μυθικής μορφής της μουσικής, του οποίου η τέχνη, οι ιδέες αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία ζωής  επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν εκατοντάδες καλλιτέχνες ,αγγίζουν διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, συνεχίζουν να έχουν έρεισμα ακόμα και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, η ίδια η στάση ζωής του Μάρλεϊ αποτέλεσε με διαφορετικούς τρόπους και πολιτική δήλωση. Έτσι όπως φάνηκε στα πρόσφατα γεγονότα στη Γουόλ Στριτ και στον Αραβικό κόσμο, ακόμα και σήμερα οι νέοι με πολιτική συνείδηση από κάθε γωνιά της γης βρίσκουν αλληλεγγύη και σημείο αναφοράς στη μορφή και φυσικά την μουσική του Μπομπ Μάρλεϊ.

Το γεγονός ότι ο «Marley» γυρίστηκε με την παρότρυνση και βοήθεια του Κρις Μπλάκγουελ (ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Island) αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή της οικογένειας του μουσικού, του δίνει αναμφισβήτητα κύρος. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνιο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από λιγότερο γνωστές ζωντανές εμφανίσεις του μα και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που πέρασαν πολλά χρόνια δίπλα του.

Η κληρονομιά του Μπομπ Μάρλεϊ είναι τεράστια, ενώ ο θάνατός του, τον Μάιο του 1981, όχι μόνο άφησε τεράστιο κενό στη μουσική ρέγκε (η οποία αποτελεί σήμερα το πιο "πνευματικό" είδος σύγχρονης μουσικής) αλλά και μία επιβεβαίωση της δημοτικότητας του καλλιτέχνη αφού έγινε το εφαλτήριο για μια πρωτοφανή μετά θάνατόν διεύρυνση των οπαδών του.

«Αισθάνομαι ότι ένας από τους λόγους που ο Μπομπ και η μουσική του συνεχίζουν να έχουν τέτοια απήχηση είναι γιατί αγγίζουν τους καταπιεσμένους ανθρώπους όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στη Γερμανία ή την Βρετανία, αλλά και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο γιατί αγγίζουν τους ανθρώπους στον υπό ανάπτυξη κόσμο» δήλωσε για το ντοκιμαντέρ του ο Κ. Μακ Ντόναλντ. «Αναφέρομαι στους ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι και αισθάνονται ότι η Δύση τους έχει εκμεταλλευτεί και εγκαταλείψει. Και εδώ έρχεται μια φωνή που τους λέει: "Θα έρθει και η σειρά σας. Είστε κάτω τώρα, αλλά θα ανεβείτε εκεί πάνω."»

Το ντοκιμαντέρ «Marley» θα προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Στάση Μετρό Φιξ, Λεωφ. Συγγρού)

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top