Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Φόβος - ρατσισμός, σινεμά - ψυχιατρική στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

10:36 π.μ.

Η επιθυμία του ψυχιατρικού κόσμου να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου για την συνάρθρωση ενός κοινού λόγου για την κοινωνία και τα προβλήματά της, άρχισε να υλοπιείται πριν από έξι χρόνια, όταν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία εγκανίασε τον κύκλο προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική».


 Οι προβολές των ταινιών που έχουν επιλεχθεί με συγκεκριμένο προσανατολισμό θα γίνονται μεσημέρια Σαββάτου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, αρχής γενομένης του ερχόμενου Σαββάτου, 30 Μαρτίου.


Οι προβολές, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν, γίνονται κάθε δεύτερο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αίθουσα Α.
Τιμή εισιτήριου:  € 5.

Οι πέντε πρώτες ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Σάββατο 30 Μαρτίου
«Το μίσος» («La haine», Γαλλία, 1995) του Mατιέ Κασοβίτς
Το ασπρόμαυρο ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους μυθοπλασίας του Γαλλοεβραίου σκηνοθέτη Ματιέ Κασοβίτς, που κέρδισε γι'αυτό το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών 1995, είναι ένα σοκ. Ολοφάνερα ο σκηνοθέτης έχει ζήσει το μίσος το οποίο όπως δείχνει και η προσφητική αυτή ταινία ρέει επικίνδυνα στις φλέβες της Γαλλίας. Μίσος κοινωνικό, φυλετικό, εθνικιστικό, ταξικό. Μίσος ,που έμελλε να γνωρίσουμε στην Ελλάδα. Περιγράφει το οργισμένο 24ωρο τριών φίλων (Εβραίου, Νέγρου, Αλγερινού) και ενός πιστολιού. Ολοι τους είναι σπέρματα καταπιεσμένων μειονοτήτων της Γαλλίας, όλοι τους είναι εχθροί των μπάτσων και όλοι τους γυρεύουν μιά λύση στο αδιέξοδό τους. Οταν όμως το 24ωρο θα κλείσει, παρότι θα έχουν αλλάξει πολλά, το σύστημα, δυστυχώς θα έχει παραμείνει το ίδιο.
Συζητητές: Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος - Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγος

Σάββατο 13 Απριλίου
«Ο μεγάλος Δικτάτωρ» («The Great Dictator», ΗΠΑ, 1940) του Τσάρλι Τσάπλιν
Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν που καθυστέρησε να γυριστεί γιατί ο Τσάπλιν δεν ήθελε να εγκαταλείψει το βωβόι σινεμά υπήρξε μια επίκαιρη για την εποχή της ουμανιστική σάτιρα για τον ναζισμό με τον αείμνυστο Σαρλό  στον ρόλο ενός Εβραίου που λόγω ομοιότητας παρεξηγείται με τον δικτάτορα της Τομανίας… Αντενόιντ Χίνκελ! Ο λόγος που βγάζει για την σημασία της ειρήνης προς το φινάλε της ταινίας έχει μείνει παροιμιώδης (αν και ο διδαχτισμός της σκηνής ενόχλησε κάποιους κριτικούς που καταδικασαν την ταινία για την αφέλειά της).
Συζητητές: Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ψυχίατρος - Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικός λογοτεχνίας

Σάββατο 27 Απριλίου
«Σκιές και σιωπή» («To kill a Mockingbird», 1962) του Ρόμπερτ Μάλιγκαν
Δυο αδέλφια, έξι και δέκα χρονών μεγαλώνουν στον ρατσιστικό Νότο των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930. Στυλοβάτης εναντίον της μισαλλοδοξίας και του φυλετικού μίσους θα είναι ο χήρος  πατέρας τους, που προσπαθεί να τα μεγαλώσει μακριά από την στείρα και μονόχνωτη νοοτροπία των συμπολιτών του. Ηρεμη, καλογυρισμένη μεταφορά του ημιαυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Είναι αμαρτία να σκοτώνεις αηδόνι» _που έγραψε η Χάρπερ Λι_ από τον προοδευτικό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Μάλιγκαν. Ευλαβική αντιμετώπιση του κειμένου σε μια μελοδραματική ταινία με κοινωνικό χαρακτήρα. Ο Γκρέγκορι Πεκ κέρδισε το Οσκαρ ά ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του φιλελεύθερου δικηγόρου. Και όμως, ο ήρωας που παραμένει παροιμιώδης από αυτή την ταινία είναι εκείνος του ψυχοπαθούς Μπου Ράντλεϊ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Ντιβάλ.
Συζητητές: Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος - Γιάννης Μαλογιάννης, Ψυχίατρος

Σάββατο 11 Μαΐου
«Το αυγό του φιδιού» («The serpent's egg», 1977) του Ingmar Bergman
Μια εβδομάδα από τη ζωή του Άμπελ Ρόζεμπεργκ (Ντέιβιτ Καραντάιν), ανέργου Αμερικανού ακροβάτη τσίρκου ο οποίος ζει στο τσακισμένο από τη φτώχεια Βερολίνο μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο αδερφός του αυτοκτονεί, ο Άμπελ βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός παλιού φίλου, του καθηγητή Βερέγκους και μετά δουλειά στην κλινική του καθηγητή όπου μαθαίνει τρομακτικά μυστικά και τον λόγο που οδήγησε τον αδερφό του στην αυτοκτονία.
Ενας ιδιαίτερος σχολιασμός του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη για την γέννηση και ωρίμανση   του φασισμού
Συζητητές: Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος - Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος

Σάββατο 25 Μαΐου
«Ο Ιούδας» («Jud Suss», Γερμανία, 1940) του Veit Harlan
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κορυφαία γερμανική ταινία της αντισημιτικής προπαγάνδας που γυρίστηκε υπό τις εντολές του υπουργού προπαγάνδας του εθνικοσοσιλαστικού κόμματος της Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς. Μια σπάνια ταινία, εξαιρετικά δημοφιλής στην εποχή της, θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους .
Συζητητές: Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής Ψυχιατρικής - Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top