Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο Μποστ στο Μουσείο Μπενάκη

8:40 π.μ.


Εκθεση αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του γνωστού καλλιτέχνη
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ με τίτλο «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου». Η έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 και ώρα 20:00, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2013, επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο την περίοδο 1950-1980.  
 
Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και  η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, η οποία ξεπερνά το εφήμερο. Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Στην έκθεση, επίσης, αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική του Μποστ που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικό ήθος συμμετοχής. Σημαντικό σκέλος της είναι και τιμητικό αφιέρωμα στον Μποστ από σύγχρονους γελοιογράφους: το παρόν διαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας, όχι μόνο να γελάσουμε με «τα χάλια» μας, αλλά και «να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε».
Εκτός από την έκθεση έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις  μεταξύ των οποίων ημερίδα με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ» στο Αμφιθέατρο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138 την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 και ώρα 12:00. Η ημερίδα εντάσσει το γελοιογραφικό έργο του Μποστ σε ιστορική προοπτική, ενώ παράλληλα ερευνά τη σύγχρονη σημασία του. Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (φιλόλογος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου), Στάθης Σταυρόπουλος (γελοιογράφος), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μανόλης Σαββίδης (φιλόλογος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός), Κώστας Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top