Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε μία διάλεξη

6:49 π.μ.

δρύθηκε από την αρχή ως «Εθνικόν» και παρά τις πιέσεις να ονομαστεί «Κεντρικόν» διέσωσε τον αρχικό του τίτλο, αποπερατώθηκε με ζήλο για να πλαισιώσει τους βασιλικούς γάμους των τότε διαδόχου Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Σοφίας, και στέγασε τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Ο λόγος για τα 130 χρόνια ιστορίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που παρουσιάζονται μέσα από την ομιλία του αρχαιολόγου Κώστα Πασχαλίδη, την Τρίτη, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134-136), με τίτλο Η ίδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μια διάλεξη.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας, ως Υγειονομείο και ως προσωρινό κρατητήριο στην Κατοχή. Βομβαρδίστηκε ανελέητα και έχασε τη στέγη του στα Δεκεμβριανά, γιατί βρέθηκε στη ζώνη του πυρός. Κόντεψε να μετατραπεί σε έδρα του Αρειου Πάγου, αλλά αποκαταστάθηκε ως Μουσείο χάρη στις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις των διευθυντών του, αμέσως μετά τον Πόλεμο.

Επανεξέθεσε το σύνολο των Συλλογών του δύο φορές μέσα στα τελευταία 65 χρόνια φτάνοντας τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εκθέσεων, με δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες σε προθήκες και διακόσιες χιλιάδες καταγεγραμμένες στις αποθήκες του.

Το μουσείο έχει εξυπηρετήσει περί τις 9.000 διαφορετικές μελέτες ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο στα 130 χρόνια της λειτουργίας του, καθώς και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις με τεράστια επιτυχία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια εκπονεί και παρουσιάζει αναρίθμητα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και δέχεται ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top