Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η θεατρική σεζόν της εποχής ξεκίνησε με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

9:14 π.μ.

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σήκωσε την αυλαία της, χθες, βράδυ Τετάρτης, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς και το αρχαίο δράμα πήρε το γνωστό καλοκαιρινό του δρόμο. Είτε σε αρχαία θέατρα είτε σε νεότερα ή ακόμα και εναλλακτικά το είδος επιστρέφει κάθε καλοκαίρι και προσφέρει ποικιλία έργων και σκηνοθετικών απόψεων.

Με τους ηθοποιούς να κινούνται περιμετρικά σε όλο τον χώρο του Μουσείου η Νατάσσα Τριανταφύλλη (βοηθός του Μπομπ Ουίλσον στην «Οδύσσεια») κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και επιλέγει τη Λένα Παπαληγούρα για τον ομώνυμο ρόλο. Τον θίασο αποτελούν οι Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Ορφέας Αυγουστίδης, Βίκυ Παπαδοπούλου. Η μετάφραση είναι του Νίκου Παναγιωτόπουλου ενώ τη μουσική υπογράφει η Μόνικα. Οι παραστάσεις θα δοθούν σε δύο κύκλους (ως τις 23/6, από τις 26-30/6 και από τις 3-7/7).

Ο «Αγαμέμνων», η πρώτη τραγωδία από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία από το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούδη στον Βύρωνα. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη τους ρόλους ερμηνεύουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Θεοδώρα Τζήμου. Σε μετάφραση της Νικολέττας Φριτζήλα και σκηνογραφία του Γιώργου Πάτσα.

Με τον Γιώργο Κιμούλη στον ρόλο της Μήδειας, ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί την ευριπίδεια τραγωδία με έναν θίασο αποκλειστικά ανδρικό. Ο Οδυσσέας Σπηλιόπουλος είναι ο Ιάσων. Τα σκηνικά κάνει ο Γιώργος Πάτσας ενώ τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Μετζικώφ. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια, στις 5 και 6 Ιουλίου.

Το ίδιο διήμερο, στη Μικρή Επίδαυρο, ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με τους Σπείρα-Σπείρα προτείνουν την παράσταση «Αριστοφάνης τώρα - Το γλέντι της κωμωδίας» ενώ το ΚΘΒΕ, τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες (5-6/7) δίνει τη δική του πρεμιέρα με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Η Μαρία Πρωτόπαππα προτείνει την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε μια παράσταση που θα ανέβει στον χώρο Η της Πειραιώς 260 (5-6/7) αναζητώντας απαντήσεις σε σκηνοθετικά ερωτήματα που την απασχολούν.

Στις 10 Ιουλίου αναμένεται να δοθεί μια προ-πρεμιέρα για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη που σκηνοθετεί και παίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης μαζί με τον Σάκη Ρουβά και τη Ρούλα Πατεράκη Που; Στη Σαλαμίνα….

Και έπεται συνέχεια με «Πλούτο» του Αριστοφάνη από τον Διονύση Σαββόπουλο και τους Αμαλία Μουτούση, Νίκο Κουρή, Χρήστο Λούλη και Μάκη Παπαδημητρίου στις 12 και 13 Ιουλίου στην Επίδαυρο, ενώ η «Ελένη» του Ευριπίδη από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη με την Πέμυ Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο θα παιχθεί στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου.

Τον Αύγουστο σειρά έχουν στην Επίδαυρο ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη και οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, και οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με τους Δημήτρη Πιατά, Νίοκο Καραθάνο και Νίκο Χατζόπουλο (2-3/8) και η δεύτερη από τον Θωμά Μοσχόπουλο με τους Αργύρη Ξάφη, Αννα Μάσχα, Θάνο Τοκάκη και τη Φιλαρέτη Κομνηνού (9-10/8). Τέλος, στις 23 και 24 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας κατεβάζει της «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top