Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Έγραψε το τελευταίο του βιβλίο

11:30 μ.μ.

"Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη" συνήθιζε να λέει. Όμως εκατομμύρια αναγνώστες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχουν έναν και μόνο λόγο να κλαίνε σήμερα. Ο νομπελίστας Κολομβιανός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή. Έχουν όμως και πολλούς λόγους να χαμογελούν. Άφησε έργο πολύτιμο πίσω του, με κορυφαίο το εμβληματικό "Εκατό Χρόνια Μοναξιά" στο οποίο  ξετυλίγοντας το έπος των Μπουενδία που ζουν στην πόλη - ουτοπία του Μακόντο, φιλοτέχνησε την "τοιχογραφία" μιας εποχής και τη μοίρα ενός λαού. Αφηγήθηκε τη συχνά βίαιη ιστορία της πατρίδας του της Κολομβίας, αλλά και της Λατινικής Αμερικής και τελικά της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Σαρανταεπτά χρόνια μετά την έκδοση του εμβληματικού "Εκατό χρόνια μοναξιά" και 32 μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έκλεισε τα μάτια. Χτυπημένος από τον καρκίνο στους λεμφαδένες, τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου "Οι Θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου" (2004) ζούσε αποτραβηγμένος.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε το 1928 στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του.
Το 1947 άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά τις σπουδές του στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες και τον ίδιο χρόνο η εφημερίδα Ελ Εσπεκταδόρ δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο Η Τρίτη Παραίτηση. Το 1948 μετακόμισε στην Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών κι εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελ Ουνιβερσάλ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Αμερική και την Ευρώπη.
Το πρώτο μυθιστόρημά του, Τα Νεκρά Φύλλα, εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργαΚακιά Ωρα, Ο Συνταγματάρχης δεν Εχει Κανέναν να του Γράψει και Η Κηδεία της Μεγάλης Μάμα.
Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο Εκατό Χρόνια Μοναξιά, μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές και κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας.
Στο τεράστιο έργο του, που το 1982 του χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: "Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη", "Χρονικόν Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου", "Ο Ερωτας στα Χρόνια της Χολέρας", "Δώδεκα Διηγήματα Περιπλανώμενα" "Περί Ερωτος και Αλλων Δαιμονίων", "Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου", "Το φως είναι σαν το νερό", "Το ευτυχισμένο καλοκαίρι της κυρίας Φορμπς", "Η είδηση μιας απαγωγής", "Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του", "Η περιπέτεια του Μιγκέλ Λιττίν",  "Ο συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει", "Κακιά ώρα", "Εκατό χρόνια μοναξιά" κ.α.Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top