Με ακόμη ένα ζεύγος καινούργιων νεοελληνικών έργων, το τέταρτο κατά σειρά, ολοκληρώνεται το φετινό αφιέρωμα του Θεάτρου Τέχνης στους σύγχρονους Έλληνες δραματουργούς και το έργο τους.
Τη σκυτάλη, αυτή τη φορά, παίρνουν ο Θεσσαλονικιός Σάκης Σερέφας, με το σατιρικό Έναν φιδέ κι ακίνητος!, και ο Γιάννης Δούμος, με τη "συναισθηματική κωμωδία" Να ζεις, που παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 20 Μαΐου, στο ιστορικό Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου.


Ένας συνταξιούχος αστυνόμος είναι ο ήρωας του Σάκη Σερέφα, ο οποίος αφηγείται στους φίλους του μια μυστηριώδη υπόθεση που κατάφερε να εξιχνιάσει. Αν και η υπόθεση του θανάτου ενός παθιασμένου βιβλιόφιλου που χάνεται εξαιτίας του πάθους του είναι συναρπαστική, οι φίλοι του δεν του δίνουν την παραμικρή σημασία. Δείχνουν να τους απασχολούν άλλα πράγματα, πολύ πιο άμεσα και επίκαιρα, όπως: Γιατί έκλεισε το ΕΚΕΒΙ; Πόσο κοστίζει ένα πιάτο πατάτες γιαχνί στο μαγέρικο στη Βαρβάκειο; Αληθεύει πως λόγω περικοπών στα σκηνικά, από δω και στο εξής το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάζει έργα χωρίς καθόλου πόρτες, αλλά τίγκα στα παράθυρα;
Μια επικαιρική σατιρική ματιά στις αγωνίες των ανθρώπων μέσα στην κρίση, αλλά και ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο για την πόζα του θεάτρου αποδεικνύεται το Έναν φιδέ κι ακίνητος!, που σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζόπουλος. Τους ρόλους των τριών φίλων ερμηνεύουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Μπάμπης Γαλιατσάτος και Ηλίας Ζερβός, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Κατερίνα Σωτηρίου και τη μουσική ο Λεωνίδας Μαριδάκης.
Αμέσως μετά, σειρά στη σκηνή του Υπογείου παίρνει η αιώνια ερώτηση του θεάτρου: Να ζεις ή να μη ζεις; Που μετατρέπεται, μέσα από το κείμενο του Γιάννη Δούμου σε ερωτήματα για το πού αρχίζει ο κόσμος και πού τελειώνει η σκηνή, θέτοντας μια σειρά από άλλα "σαιξπηρικά" ερωτήματα για τη σχέση της τέχνης και της ζωής. Το Να ζεις σκηνοθετεί η Μαριτίνα Πάσσαρη και σε αυτό παίρνουν μέρος οι Αντιγόνη Δούμου, Έκτορας Λιάτσος, Νίκος Σταθόπουλος.

Πηγή Η ΑΥΓΗ