Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

H Πολιτεία αδιαφορεί παντελώς για το ελεύθερο θέατρο

7:32 π.μ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ) βγαίνει προς τα έξω και εκφράζει συλλογικά τα προβλήματα και τις απόψεις της. Με στόχο να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιτεχνική και παραγωγική τους δημιουργία, οι 85 θίασοι-μέλη έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων στην πολιτεία, στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι της Τρίτης (1/4/14).

Ουσιαστικά εγκαλούν την Πολιτεία για αδιαφορία και έλλειψη ενδιαφέροντος για το ελεύθερο θέατρο. Παράλληλα στρέφονται προς το υπουργείο Πολιτισμού επαναφέροντας το ζήτημα των επιχορηγήσεων που έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια με το καίριο ερώτημα: «Εντέλει, ποιος, με ποια κριτήρια και στα πλαίσια ποιας πολιτικής αποφασίζει σήμερα για ποιους υπάρχουν χρήματα και για ποιους όχι;»

Πρόσθεσαν δε ότι είναι σε συζητήσεις με το ΥΠ.ΠΟ. για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι μη κερδοσκοπικοί θίασοι να μπορούν στην πράξη να παίρνουν Ευρωπαϊκά προγράμματα και ΕΣΠΑ. Ενώ ζήτησαν και την αναμόρφωση  του θεσμού της ιδιωτικής Πολιτιστικής Χορηγίας, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο νόμος και να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες για να θελήσουν να χρηματοδοτούν το θέατρο.

Συνοψίζοντας, η ΕΜΚΕΘΙ παρέθεσε τα κύρια θέματα για τα οποία εργάζεται Αυτή την εποχή, τα οποία και είναι:

Η συμβολή με προτάσεις στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το θέατρο.
Η προώθηση θεσμών αλληλεγγύης και κοινών δράσεων, με δημιουργία δικτύων και συνεργασιών μεταξύ των μελών της.
Η διαμόρφωση συνθηκών στήριξης και προώθησης της θεατρικής δημιουργίας.
Η διεκδίκηση κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό για τη διατήρηση και την αναμόρφωση του θεσμού των επιχορηγήσεων -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- με σκοπό την ανάπτυξη του θεάτρου (όπως επιτάσσει το σύνταγμα) κι όχι τυχαία εξωθεσμική «βοήθεια».
Η εύρεση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.
Η δημιουργία τράπεζας σκηνικών, κοστουμιών κλπ. για χρήση των μελών της.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΚΕΘΙ αποτελείται από τους Ροζαμάλια Κυρίου - πρόεδρο, Αννίτα Δεκαβάλλα - γραμματέα, Νίκο Χατζηπαπά - αντιπρόεδρο, και μέλη τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Κώστα Δελακούρα, Σοφία Καραγιάννη, Πέρη Μιχαηλίδη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και Άσπα Τομπούλη.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top