Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ο Κύκλος των αναμνήσεων- The railway man

2:13 π.μ.

της Δήμητρας Αδάμη - http://www.hitandrun.gr/
Ένα πολύ δυνατό θέμα πραγματεύεται η τανία αυτή του Jonathan Teplitzky , καθώς ξετυλίγει το οδυνηρό κουβάρι των αναμνήσεων ενός ‘Αγγλου βετεράνου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και των άγριων βασανισμών που υπέστη, όταν εκείνος και η ομάδα του έπεσαν ως αιχμάλωτοι στα χέρια των Ιαπώνων αντιπάλων τους.
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του κυρίου Eric Lomax που ενσαρκώνει ο Colin Firth η ταινία δείχνει αρκετό σεβασμό στο βιβλίο που συνέγραψε και εξέδωσε ο Lomax στα μέσα της δεκαετίας του 90. Γυρισμένη σε Αγγλία και Αυστραλία ξεκινά με την τυχαία συνάντηση δυο συνταξιδιωτών του ίδιου τρένου που θα καταλήξει σε έρωτα και γάμο του Lomax με τη σύζυγό του Πάτι που υποδύεται η Nicole Kidman. Ο γάμος αυτός θα σταθεί η αφορμή για να ξεκινήσει η αφήγηση όσων τραγικών εγλημάτων πολέμου έζησε για να διηγηθεί ο Lomax.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την τεχνική των αλλεπάλληλων αναδρομών (flashback), για να δώσει τα γεγονότα από την αιχμαλωσία των Άγγλων στρατιωτών μέχρι τη μοιραία στιγμή του άγριου βασανισμού του πρωταγωνιστή.
Μεστή και εσωτερική η ερμηνεία του Colin Firth που μέσα από τη σιωπή και την ένταση του βλέμματος δίνει μια πολλές φορές βουβή, αλλά δυνατή αίσθηση πόνου του κεντρικού ήρωα.
Τη δραματική δεινότητα του Colin Firth δεν υποστηρίζει όμως σε όλα τα σημεία η μάλλον χαλαρή σύνδεση κάποιων σκηνών και η κάπως επίπεδη αφήγηση ιδίως στο τέλος που η ιστορία δεν κλιμακώνεται με την αναμενόμενη ένταση.
Ωστόσο ο σκηνοθέτης επιτυγχάνει να δώσει την κτηνωδία του πολέμου μέσα από σκηνές ωμού ρεαλισμού που υπογραμμίζουν την πλήρη ανθρώπινη αλλοτρίωση.
Το φιλμ αναδίδει βαθύ αντιπολεμικό άρωμα, μέσα από μια υφέρπουσα ψυχολογική οδύνη που κατατρέχει τον πρωταγωνιστή και μοιραία όσους βρίσκονται δίπλα του. Μόνη διέξοδος η αναζήτηση της εξιλέωσης μέσα από την εκδίκηση με το ταξίδι στον τόπο του εγκλήματος και τη συνάντηση θύτη και θύματος. Μια συνάντηση ανατρεπτική, ύμνος στην ανθρώπινη φύση, που κλείνει με μεταστροφή και των δυο προσώπων.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top