Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Γουναρόπουλου 6, Ανω Ιλίσια και θα διαρκέσει έως τις 17 Δεκεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι Τρίτη-Τετάρτη 09.00-13.30 & 17.00-20.00 και Πέμπτη-Σάββατο 09.00-15.00
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα και τα έργα που εκτίθενται είναι εμπνευσμένα από τη τριλογία του συγγραφέα «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές Χρήστος Αγγελόπουλος, Αργυρώ Βασιλάκου, Κωνσταντίνα Γεωργά, Kanuto Kallan, Βίκυ Κολιπέτσα, Ιωάννα Λιανού, Φαίη Μητσάνη, Πολιτίμη Μπενάκη, Μαρίνα Προβατίδου, Δημήτρης Σπανόπουλος, Μαριλένα Συνοδινού, Ελένη Τσαλδίρη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Παναγιώτης Φερεντίνος, Μυρτώ Φερεντίνου και Σύβια Φέσσα.
"Οι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα πολυεπίπεδα, με εννοιολογικές βάσεις που αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Μέσα από την τοιχογραφία των ιστορικών δρώμενων της τριλογίας, ανακαλύπτουν αντιστοιχίες του σήμερα και εκφράζουν το βαθύ ανθρωπισμό που χαρακτηρίζει το έργο του συγγραφέα".
Η τριλογία "Ακυβέρνητες Πολιτείες" (1960-1965) είναι το σημαντικότερο από τα έργα του συγγραφέα και απαρτίζεται από τρία μυθιστορήματα: τη "Λέσχη", την "Αριάγνη" και τη "Νυχτερίδα". (δείτε αρχειακό υλικό της ΕΡΤ εδώ ). Ειδικότερα με την έκδοση της "Λέσχης" η ηγεσία του ΚΚΕ του οποίου ήταν μέλος, του ζήτησε να αποκηρύξει το έργο του. Αρνήθηκε λέγοντας: "Κατέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς τα έζησα. Η συνείδησή μου δεν είναι καπέλο να την πάρω απ΄ το ένα καρφί και να την κρεμάσω στο άλλο". Κέντρο της τριλογίας είναι τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της περιόδου στη Μέση Ανατολή και στις συγκρούσεις, που εξελίχθηκαν σε τρεις ακυβέρνητες πολιτείες την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Ο Τσίρκας θεωρούσε ολόκληρη την τριλογία ως μια προσπάθεια δικαίωσης του κινήματος του Απρίλη του 1944 κατά το οποίο ο ελληνικός στρατός στη Μέση Ανατολή ξεσηκώθηκε ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης και υποταγής του από τα Μεταξικά στοιχεία και την Αγγλική διοίκηση.
Πηγή: OMNIA TV
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου