Δύο βιβλία που αποτυπώνουν τον κοινωνικό προβληματισμό της εποχής μας τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία "The Athens Prize for Literature" που απένειμε προχθες το περιοδικό (δε)κατα, για όγδοη συνεχή χρονιά, στην αίθουσα Κ.Π. Καβάφης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο αμερικανός Άνθονυ Μάρα για το βιβλίο του Αστερισμός ζωτικών φαινομένων (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ίκαρος), ο οποίος ήρθε επί τούτου στην Αθήνα και παρευρέθηκε στην απονομή, ενώ το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε ο Τηλέμαχος Κώτσιας για το βιβλίο του Κώδικας τιμής, (εκδ. Ψυχογιός).
Τα δύο βιβλία, σύμφωνα με τις κριτικές επιτροπές, αποτελούν "λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας" και "ξεχωρίζουν για τη στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον πλούσιο κόσμο των εννοιών και το χτίσιμο χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τον αντιφατικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Το βασικό κριτήριο ήταν η λογοτεχνικότητα και ο συνδυασμός ύφους, πλοκής και περιεχομένου, ήτοι βιβλία που συνομιλούν με την εποχή μας μεταφέροντας τον κοινωνικό προβληματισμό".
Για τα μυθιστορήματα μίλησαν οι συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Χρύσα Σπυροπούλου και Αλέξης Πανσέληνος, ενώ την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι του βιβλίου, συγγραφείς, ποιητές, εκδότες κ.ά., παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.