Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Ανοιχτή Πόλη: Τα κτίρια αφηγούνται την ιστορία της πόλης

5:53 π.μ.

Εγκαίνια: 24 Απριλίου, ώρα 8.30 μ.μ. Γραφεία Ανοιχτής Πόλης - πρώην «Πνευματικό Κέντρο Ώρα», Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα.

 Στο κέντρο της Αθήνας, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα, εγκαινιάστηκε το 1969 από τον ζωγράφο και αγωνιστή Ασαντούρ Μπαχαριάν το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα».
Στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, η «Ώρα» υπήρξε καταφύγιο, αλλά και βήμα έκφρασης για δημιουργούς από το χώρο των εικαστικών, του λόγου και της μουσικής που είχαν αποκλειστεί από το δημόσιο χώρο. Κατά τη μεταπολίτευση παρέμεινε ένας ζωντανός οργανισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώσμωσης ιδεών και ελεύθερης έκφρασης μέχρι το 1992 οπότε ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μετατρέψει το νεοκλασικό της Ξενοφώντος σε γραφεία δημοτικών κινήσεων, σβήνοντας την πολύχρονη ιστορία.
Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, μετέφερε την έδρα της στον πρώτο όροφο του ιστορικού αυτού κτιρίου. Με δεδομένη τη σταθερή μας θέση υπέρ του ζωντανέματος των δημόσιων χώρων, της διαρκούς συνομιλίας με την κοινωνία και της ανάδειξης των τοποσήμων της πόλης, εγκαινιάζουμε μια σειρά δράσεων στο χώρο των γραφείων μας με μια έκθεση που αποτελεί ταυτοχρόνως φόρο τιμής στον οραματιστή Ασαντούρ Μπαχαριάν και στο σημαντικό έργο του. Ζητήσαμε από δημιουργούς και κληρονόμους τους να μας δανείσουν έργα που εκτέθηκαν στην «Ώρα», αλλά και να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες από την εποχή και τη σχέση τους με τον Μπαχαριάν. Επιθυμία μας είναι η έκθεση να αποτελέσει ένα έναυσμα για να γνωρίσουμε την ιστορία, να αναστοχαστούμε το παρελθόν και να προσδιορίσουμε νέες συντεταγμένες για το παρόν και το μέλλον μιας «Ανοιχτής Πόλης» στη δημιουργία.
 
Info: Γραφεία Ανοιχτής Πόλης – πρώην «Πνευματικό Κέντρο Ώρα», Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα.
Εγκαίνια: 24 Απριλίου, ώρα 8.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Απριλίου-8 Μαΐου

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top