Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει, ως καλλιτεχνικός διευθυντής πλέον, στο Εθνικό Θέατρο, σε ένα χώρο γνώριμο για τον ίδιο αφού η θητεία του ως υπεύθυνου της Πειραματικής Σκηνής, από το 2001 ως το 2007, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, σημαντοδοτώντας μια ανθηρή περίοδο για τον θεσμό με παραστάσεις που χαιρετίστηκαν θερμά από το κοινό και την κριτική.
Ο Στάθης Λιβαθινός, ο διορισμός του οποίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 22 Απριλίου (αρ. φ. 276 ΥΟΔΔ), αναλαμβάνει τα ηνία της πρώτης τη τάξη κρατικής σκηνής της χώρας σε μια κομβική στιγμή και καλείται να αποκαταστήσει την ηρεμία και να αναδείξει την καλλιτεχνική εμβέλεια του Εθνικού μετά την ταραχώδη περίοδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης Χατζάκη. Tο όνομά του, εξάλλου, βρίσκόταν ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού.
Σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Στάθης Λιβαθινός, αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Ανάμεσα στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε συγκαταλέγονται οι: "Πεθαίνω σα χώρα" του Δ. Δημητριάδη, "Το κτήνος στο φεγγάρι" του Καλινόσκι, "Πριν την αποχώρηση" του Τόμας Μπέρνχαρντ, "Φρεναπάτη" του Κούσνερ, "Οικόπεδα με θέα" του Ντ. Μάμετ, "Αγάπης αγώνας άγονος" του Σαίξπηρ, "Μήδεια" του Ευριπίδη, "Βάσσα" του Γκόρκι, "Ηλίθιος" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι," Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης" του Τζ.Μ.Σινγκ,"Bασιλιάς Ληρ" του Ο.Σαίξπηρ.
Από το 2001 εως το 2007 διηύθυνε την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το Εργαστήριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας με στενούς συνεργάτες τον ποιητή Στρατή Πασχάλη,το μουσικό Θοδωρή Αμπαζή, τη σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου και ομάδα ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, κ.α.
Η παράσταση, της Πειραματικής Σκηνής με τη διασκευή του "Ηλίθιου" του Φ.Ντοστογιέφσκι αναδείχτηκε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2006-2007 από τους αναγνώστες του περιοδικού "Αθηνόραμα".Το 2009 η σκηνοθεσία του στον "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ για το ΚΘΒΕ τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου.