Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (19-26/4)

8:23 π.μ.

Strange Cities: Athens

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν καλλιτέχνες από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών από όλο τον κόσμο, Τσέχοι, Καναδοί, Ιάπωνες, Αμερικανοί, Σουηδοί, Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και πολλοί άλλοι που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα αλλά φαντάζονται την πόλη μας και δημιουργούν πρωτότυπα έργα, που παρουσιάζονται στην έκθεση Παράξενες πόλεις: Αθήνα, που διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά φιλοξενείται από τη Δευτέρα στη Διπλάρειο Σχολή (πλ. Θεάτρου 3), στις 8.00 μ.μ.

Τρελό αίμα

Με αφετηρία τα δράματα του Παντελή Πρεβελάκη Το τρελό αίμα και Δεύτερη εντολή, η Άντζελα Μπρούσκου δημιουργεί μια παράσταση για το σημείο όπου ο πολιτισμός μας συναντιέται με τον φόνο. Πρόσωπα που ασφυκτιούν μέσα στην κλειστή ζωή μιας οργανωμένης κοινωνίας που καταδυναστεύει τα μέλη της, ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις, αμαρτία κι ενοχή αλλά και αυτοθυσία, αγάπη, συγχώρεση, φιλοπατρία, μια νύχτα σ' ένα χωριό της Κρήτης ή κάπου αλλού, αποτελούν την πρώτη ύλη της παράστασης Το τρελό αίμα, στην οποία παίρνουν μέρος οι Παρθενόπη Μπουζούρη, Διαμαντής Καραναστάσης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος και παρουσιάζεται από την Πέμπτη στο Θέατρο Τέχνης Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα), στις 9.15 μ.μ.

Americana

Μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες πρωτοπόρους σημερινούς καλλιτέχνες της Μ. Βρετανίας φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό το φεστιβάλ περφόρμανς Americana, με κοινό σημείο αναφοράς των παραστάσεων τον κόσμο του θεάματος, την εικονογραφία και αφηγηματική της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας, κυρίαρχης επιρροής του δυτικού πολιτισμού, διερευνώντας πώς όλα αυτά τα στοιχεία αντανακλούν στη συμπεριφορά και την αντίληψή μας. Το τετραήμερο φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Bios (Πειραιώς 84), στις 9.00 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ

Σωτήρης Δημητρίου

Πέντε διηγήματά του που ενέπνευσαν πέντε κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους σχολιάζει ο Σωτήρης Δημητρίου και συζητά για τη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου με τους σκηνοθέτες των ταινιών Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις (2014) του Κωνσταντίνου Σαμαρά, Το σημάδι της ζωής (2008) του Γιάννη Καραπιπερίδη, Υγραέριο (2006) του Μπουγιάρ Αλιμάνι, Αμέρικα(1999) του Σάββα Καρύδα και Τσιπς (1998) του Κώστα Μαχαίρα, που θα προβληθούν στο El Viaje Music Bar (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας), στις 9.00 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ

Ρομπέρτο Ροσελίνι

Με την ταινία Στρόμπολι, γη του Θεού (1950), με πρωταγωνίστρια την Ίγκριντ Μπέργκμαν, ξεκινά ο αφιερωμένος στον νεορεαλισμό του Ρομπέρτο Ροσελίνι εβδομαδιαίος κύκλος πέντε προβολών, με ελεύθερη είσοδο, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47), στις 7.00 μ.μ.

Φωνές μείζονες...

Με την Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, για το έργο της οποίας μιλούν οι Όλγα Σελλά, Κώστας Καζαμιάκης και Λίλυ Εξαρχοπούλου, ενώ αποσπάσματα διαβάζει η Μυρτώ Αλικάκη, συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων "Φωνές μείζονες σε φως έλασσον" στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη(Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης), στις 6.30 μ.μ.

Πολιτικό τραγούδι

Συναυλία αντιστασιακού και πολιτικού τραγουδιού από το Μουσικό Σύνολο "Ρωμιοσύνη", με ερμηνευτές τους Ν. Μποφίλιου, Στ. Ξένο, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα, Αχ. Βογιατζάκη και Τεό Λαζάρου, που θα προλογίσουν οι Ν. Τριανταφύλλου (ΣΦΕΑ 1967-74) και Δ. Παπαχρήστος, ενώ διαβάζουν οι Εύα Κοταμανίδου και Τάκης Βαμβακίδης, διοργανώνεται στον κινηματογράφοStudio (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), στις 8.00 μ.μ.
ΤΡΙΤΗ

Νεολαία 2005-2015

Το πρόσωπο της νεολαίας στην κρίσιμη δεκαετία 2005-2015 αναζητούν οι Γιώργος Γούσης (κομίστας), Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας), Κώστας Καραβίδας (εκπαιδευτικός) και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ψυχολόγος), στην «Ανήσυχη συζήτηση» που συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη στο βιβλιοπωλείο Public (πλ. Συντάγματος), στις 7.00 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ

Proyecto Movimiento

Μια ευκαιρία για τη γνωριμία με τη σύγχρονη χορευτική σκηνή της Βενεζουέλας προσφέρει η παράσταση Ο τελευταίος ρυθμός από τη διακεκριμένη ομάδα Proyecto Movimiento, που παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο Ελυζέ (Νυμφαίου 12, Ζωγράφου), στις 8.00 μ.μ.

Ελένη Καραΐνδρου

Σπάνια ντοκουμέντα, ηχητικά και οπτικά, από το 1967 μέχρι σήμερα, συνοδεύουν τη συνάντηση της Ελένης Καραΐνδρου με τις δημοσιογράφους Τασούλα Επτακοίλη και Μαργαρίτα Πουρνάρα, ενώ συνοδεύοντας στο πιάνο την ηθοποιό και τραγουδίστρια Σωτηρία Ρουβολή θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της, στην αποψινή "Συνάντηση με μουσικούς" στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 8.30 μ.μ.

Τόπος και τύπος

Εκδήλωση με θέμα «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: τόπος και τύπος» διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΑ, με ομιλητές τον καθηγητή Τάση Παπαϊωάννου, τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών «Άνθη της πέτρας» Γιάννη Τσιαούση και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στις 7.00 μ.μ.

Συζητήσεις για την ιστορία

Με την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας (Αλεξάνδρεια) συνεχίζονται οι «Συζητήσεις για την ιστορία» που διοργανώνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό Χρόνος και το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας. Με τον συγγραφέα συζητούν οι Ελένη Κυραμαργιού, Άρης Μαραγκόπουλος, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Αλεξάνδρα Πατρικίου, Σταύρος Σταυρίδης, στο Polis Art Cafe (Στοά Βιβλίου), στις 7.00 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ

Μπαρόκ

Μια μουσική περιπλάνηση στην Ευρώπη, με φωνητικές και οργανικές συνθέσεις από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, παρουσιάζει το μουσικό σύνολο conAnima (Φαίνη Νούσια, σοπράνο, Μαρία Κολέτου, Έλλη Τσενέ, φλάουτο με ράμφος, Στ. Κατηρτζόγλου, θεόρβη, Στ. Παργινός, βιόλα ντα γκάμπα) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αthenaeum (Αδριανού 3, Θησείο), στις 8.00 μ.μ.

Ελλάδα του '60

Ο σημαντικός Βρετανός φωτογράφος Wolf Suschitzky, που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με τον φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις του, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσα από 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Ακρόπολη, στην έκθεση Ταξίδι στην Ελλάδα του '60 που εγκαινιάζεται σήμερα στην Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3), στις 8.00 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελαιώνας Festival

Με ομιλία της Δ. Κατσίλα ("Αλληλογραφία Καμπούρογλου - Χρηστοβασίλη"), θεατρικό αναλόγιο ("Ελαιώνας και λατρεία"), προβολές video art και συναυλίες από τους Anasa, Delos Project και Χαΐνηδες ξεκινά σήμερα το πολυήμερο "Ελαιώνας Festival 2015" στο θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος (Μαραθωνομάχων 8, Βοτανικός), από τις 7.30 μ.μ.

Φύλλος

Το βιβλίο της Έλενας Γλωσσιώτη Ο Φύλλος, σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά (εκδ. Θίνες), παρουσιάζουν οι Δ. Καρλατήρα και Γ. Βατίκαλος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας (Λεωφ. Παπαστρατή 1), στις 7.30 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ

Ολοκαύτωμα

Για τη μελέτη του Γιώργου Κόκκινου Το Ολοκαύτωμα. Η διαχείριση της τραυματικής μνήμης - Θύτες και θύματα (εκδ. Gutenberg) μιλούν οι καθηγητές και ιστορικοί Ηλίας Αθανασιάδης, Μάρκος Καρασαρίνης, Έλλη Λεμονίδου, Ευγενία Αλεξάκη και Άγγελος Βλάχος στο βιβλιοπωλείοΠλειάδες (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι), στις 7.30 μ.μ.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top