Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Πολιτιστική ατζέντα

7:00 π.μ.


http://www.epohi.gr/portal/politismos

ΤΡΙΤΗ 29/6
Η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων πραγματοποιεί στις 8 μ.μ., στο μπαρ Βραζιλιάνα παρουσίαση του έργου του Γερμανού λογοτέχνη W. G. Sebald από τη μεταφράστριά του, Ιωάννα Μεϊτάνη. «Ο Ζέμπαλντ, ένας από τους πιο ιδιαίτερους συγγραφείς της εποχής μας, μεταφράστηκε προσφάτως και στα ελληνικά. Στην παρουσίαση θα μιλήσουμε κυρίως για το πρώτο και το τελευταίο βιβλίο του, το «Αίσθημα ιλίγγου» και τον «Άουστερλιτς» αντίστοιχα, αλλά και για την εμπειρία της μετάφρασής του στα ελληνικά. Στα έργα του, ο Ζέμπαλντ καταπιάνεται με τη μνήμη, ατομική και συλλογική, με την οδύνη που αυτή γεννά, με τους συνειρμούς που δημιουργεί. Συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, ταξιδιωτικές διηγήσεις, ακόμη και φωτογραφικά τεκμήρια με τους βίους και τις εμπειρίες άλλων συγγραφέων ή προσώπων και τα υφαίνει όλα σε έναν αινιγματικό και περίτεχνο καμβά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30/6

H Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σας προσκαλεί στις θερινές προβολές της που γίνονται κάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ. και 11 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη» (Λεωφ. Ειρήνης 50, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Λεωφορείο 237 από Ακαδημίας και στάση μετρό Δάφνης, ιστοσελίδα: www.klh.gr). Αυτήν την Τετάρτη θα προβληθεί η ταινία «Zift» του Γιαβόρ Γκάρντεφ (Βουλγαρία, 2008), Ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου βουλγαρικού κινηματογράφου που τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Μόσχας 2009.

ΠΕΜΠΤΗ 1/7
Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Βιβλιόραμα διοργανώνουν την παρουσίαση της νέας έκδοσης στη σειρά «Μαρτυρίες» (ΑΣΚΙ/Βιβλιόραμα) Δημήτρης Καραχάλιος: «Το Ρωμαϊκό Καλοκαίρι των Ναυαγών», στις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Κεραμεικός). Θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Παύλος Κρέμος, Ξανθίπη Μίχα και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Πορφυρογένη. Μετά την παρουσίαση θα πιούμε ένα ποτήρι κρασί, καλωσορίζοντας έτσι και το καινούργιο τεύχος του «Αρχειοταξίου».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/7
Ο ανανεωμένος δημοτικός θερινός κινηματογράφος Κερατσινίου Σινέ Κατερίνα (Βύρωνος και Χιλής Ευγένεια) εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμα προβολών του, στις 9 μ.μ., με τη νέα ταινία του Μάικλ Μουρ «Καπιταλισμός: Ιστορία ενός Έρωτα». Σε μια δροσερή αυλή μιας γραφικής γωνιάς της πόλης που μας συνδέει με το χθες, η μαγεία της έβδομης τέχνης θα κατακλύσει και φέτος τις καλοκαιρινές βραδιές μας. Η μετάβαση στο Σινέ Κατερίνα γίνεται με τη γραμμή του ΟΑΣΑ 833 (Πειραιάς - Ευγένεια)

Το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα μικρό μέρος του ερευνητικού κενού, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η δεκαετία του 1940 στην τέχνη», από το απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουλίου έως το μεσημέρι της Κυριακής 4 Ιουλίου. Στόχος του είναι να εξετάσει την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα στην ταραγμένη αυτή δεκαετία, αλλά και τις αναπαραστάσεις των ιστορικών γεγονότων και εμπειριών της δεκαετίας του ’40 στην καλλιτεχνική παραγωγή μέχρι σήμερα. Έτσι, στο συνέδριο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις για θέματα όπως το λαϊκό τραγούδι, το Εθνικό Θέατρο στη δεκαετία του ’40, ο Μικρός Ήρωας, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική, τα μνημεία, η φωτογραφία, ο ελληνικός κινηματογράφος κ.ά. Το συνέδριο θα ξεκινήσει με ένα στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετέχουν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Νίκος Δαββέτας, Απόστολος Δοξιάδης, Μαρλένα Πολιτοπούλου και Έλενα Χουζούρη, τα έργα των οποίων μιλούν για τη σκληρή αυτή δεκαετία. Τη συζήτηση συντονίζουν οι Βενετία Αποστολίδου και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

«Η Ποίηση Χθες και Αύριο» είναι ο τίτλος του τριακοστού συμποσίου ποίησης (http://www.poetrysymposium.gr) που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Ιουλίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συμπόσιο είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top