Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η «Κυψέλη» έδωσε το κινηματογραφικό μέλι της

7:07 π.μ.



Ερασιτέχνες σκηνοθέτες προβάλλουν τις δύο όψεις της πλέον πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Αθήνας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η Βασιλική είναι ποιήτρια και συγγραφέας, μια μποέμικη φιγούρα της οδού Τήνου. Ο κύριος Μίμης ζει μέσα στο φορτηγό με το σκυλάκι του. Στη γωνία Ιθάκης και Δροσοπούλου, ο Λόπεζ τραγουδά. Είναι όλοι τους κάτοικοι της σύγχρονης Κυψέλης όπως ακριβώς ονομάζεται το ντοκυμαντέρ της «Ομάδας Ντοκυμαντέρ 2009», η ομάδα σκηνοθετών-πολιτών που δημιουργήθηκε από τον Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Τι ακριβώς είναι αυτή η ομάδα; Δημότες από διαφορετικούς ορίζοντες, κατευθύνσεις, ηλικίες και προσανατολισμούς οι οποίοι με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για το σινεμά και ειδικότερα το ντοκυμαντέρ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αφιέρωσαν ένα μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη τους ταινία. Την «Κυψέλη».

« Φανταστείτε μια μίνι σχολή κινηματογράφου συμπυκνωμένη μέσα σε ένα σχολικό έτος » μας είπε χθες ο παραγωγός και εμπνευστής του προγράμματος, παραγωγός κ. Γιώργος Πουλίδης, που είναι ο εκτελεστής παραγωγής της «Κυψέλης». « Πρώτα γίνονται κάποια μαθήματα κινηματογράφου (μοντάζ, σκηνοθεσία κ.ά.) και στο τέλος του χρόνου οι μαθητές δημότες καλούνται να κάνουν μια ταινία ».

Το πρόγραμμα δεν είναι χθεσινό. Ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με γενικό τίτλο «Κοντά στον μαγικό κόσμο του σινεμά», αν και τα πρώτα χρόνια οι ταινίες ήταν μικρού μήκους μυθοπλασίας, που μάλιστα έχουν κερδίσει αρκετές διακρίσεις. Το τμήμα εξακολουθεί να υπάρχει, όμως όσο το πρόγραμμα ωρίμαζε τόσο νέες ιδέες γεννιούνταν.

Εδώ και τρία χρόνια στα σχέδια του προγράμματος μπήκε το τμήμα ντοκυμαντέρ με στόχο την αποτύπωση γειτονιών της Αθήνας.

Πέρυσι θέμα της «Ομάδας Ντοκυμαντέρ 2008» ήταν το «Μεταξουργείο», εφέτος είναι η «Κυψέλη» ενώ αυτή την εποχή η ομάδα του 2010 ολοκληρώνει το ντοκυμαντέρ «Ακαδημία Πλάτωνος Doc» (το Doc προστέθηκε για να μην υπάρξει σύγχυση με την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου ).

Σε κάθε ντοκυμαντέρ ο κεντρικός άξονας διαφέρει. Στο «Μεταξουργείο», κεντρικός ήρωας αλλά και θέμα της ταινίας είναι ο Μιχάλης Αφολαγιάν , ένας νιγηριανός μετανάστης « που γνωρίζει την Αθήνα καλύτερα από τους ίδιους τους Αθηναίους » όπως επισήμανε ο κ. Πουλίδης. Στην «Κυψέλη», όπως φαίνεται και στην εισαγωγή του κειμένου, ήρωες είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που φωτίζουν την πόλη και επελέγησαν ύστερα από τη διαδικασία ενός κανονικού κάστινγκ. Ανθρωποι όπως η κυρία Αριστέα, δεμένη εφ΄ όρου ζωής με τη συνοικία στην οποία ζει παραπάνω από 30 χρόνια. Το κομμάτι αυτής της γυναίκας είναι πολύ τρυφερό. Οι παλιές νεοκλασικές βίλες της θυμίζουν τα νιάτα της. Στο μπαλκόνι ποτίζει με αγάπη τα λουλούδια, στον αιωρούμενο κήπο και στο δύσβατο πεζοδρόμιο χαμογελά στους Αφρικανούς που συχνάζουν στο γειτονικό τηλεφωνείο... Δεν είναι δουλειά του ποδαριού αλλά « αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας μέσα από το οποίο αναδύονται ζωτικής σημασίας προβλήματα » συμπληρώνει ο κ. Πουλίδης. « Για παράδειγμα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κυψέλης είναι ο χώρος.Η έλλειψη χώρου,ιδιωτικού και δημόσιου, είναι τόσο πολύ έντονη που ωθεί τους κατοίκους να μιλούν για αυτό το ζήτημα,να προβάλλουν τη θέση και την άποψή τους ». Οσο για την «Ακαδημία Πλάτων Doc», εκεί αναδύονται οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης που βγαίνουν μέσα από την πόλη.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=339792&dt=25/06/2010#ixzz0rsDTEZQU

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top