Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ταρκόφκι

7:30 π.μ.


Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1932 γεννήθηκε στην πόλη Ζαβράγιε ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφκι. Πατέρας του ήταν ο ποιητής Αρσένιι Ταρκόφσκι κι όπως ήταν φυσικό ο Αντρέι άρχισε να ενδιαφέρεται για τις τέχνες από μικρή ηλικία.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Σοβιετικής Ένωσης και η πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Ο βιολιστής και ο οδοστρωτήρας» δημιουργήθηκε για την πτυχιακή του εργασία.

Από την πρώτη του κιόλας μεγάλου μήκους ταινία «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» κερδίζει την παγκόσμια εκτίμηση και τρία βραβεία στο φεστιβάλ της Βενετίας. Ακολουθούνε άλλες τέσσερις παραγωγές ως το 1983, οπότε και μεταβαίνει στην Ιταλία για να γυρίσει την «Νοσταλγία» και έκτοτε δεν θα επιστρέψει ξανά στην χώρα του. Θα πεθάνει τρία χρόνια αργότερα κι ενώ την ίδια χρονιά το κύκνειο άσμα του η «Θυσία» κερδίζει τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ των Καννών.

Ιδιαίτερο ρόλο στην τέχνη του διαδραμάτιζε ο χρόνος. Προτιμούσε την βραδύτητα, τα απομακρυσμένα και παγιωμένα πλάνα.

http://www.bookpress.gr/

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top