Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Κίνηση Μαβίλη: Αυθόρμητη πρωτοβουλία για την καλλιτεχνική πρωτοπορία

5:50 π.μ.


Συνέντευξη με τη Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτη και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη

H κίνηση Μαβίλη, μια αυθόρμητη συνάντηση καλλιτεχνών, όπως περιγράφεται από τους ιδρυτές της, επιδίωξε και εν μέρει πέτυχε την επανεκκίνηση της δημόσιας συζήτησης για το ερευνητικό - πειραματικό θέατρο στην Ελλάδα.
Οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν την πρωτοβουλία απηύθυναν στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο μια ανοιχτή επιστολή, με την οποία ασκούν κριτική στην πολιτική του ΥΠΠΟΤ (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού), η οποία κατά τη γνώμη τους οδηγεί στην παρακμή την έρευνα και την πρωτοπορία στο θέατρο. Η επιστολή, που υπογράφτηκε από 384 ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου και γενικά του πολιτισμού, έθιγε μεταξύ άλλων ζητήματα διαφάνειας της διαδικασίας αξιολόγησης για την έγκριση των θεατρικών επιχορηγήσεων, ενώ αμφισβητούσε και την «αποτελεσματικότητα» της τελικής διανομής.

Το Υπουργείο «απάντησε» διά της σύστασης μιας τριμελούς επιτροπής που διαμόρφωσε ένα κείμενο θέσεων για το θεσμό των επιχορηγήσεων. Το κείμενο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο e-government. Όπως υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν την πρωτοβουλία, η σύσταση της επιτροπής ήταν μάλλον προειλημμένη απόφαση του ΥΠΠΟΤ, η δημοσιοποίηση της οποίας συνέπεσε συμπτωματικά με την δική τους πρωτοβουλία. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως θετική εξέλιξη την παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΟΤ στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν για το πειραματικό και το ερευνητικό θέατρο. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να επισημαίνουν την ανάγκη για μια ευρεία συζήτηση για το θέατρο και τις τέχνες, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, θεωρητικών της τέχνης και θεσμικών φορέων. Ζητούμενο, όπως λένε, παραμένει η αναδιοργάνωση της εγχώριας πολιτιστικής πολιτικής, η ανεπάρκεια της οποίας οδηγεί στο μαρασμό σημαντικό μέρος του υπαρκτού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2342

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top