Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: 78 χρόνια από τον θάνατο του

6:24 π.μ.

Σαν σήμερα στις 19 Αυγούστου 1936, στη Γρανάδα εκτελέστηκε από τους φασίστες του στρατηγού Φράνκο ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Σπουδαία έργα του όπως το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Γέρμα και Ματωμένος Γάμος  έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση και έχουν ανέβει επανειλημμένα και στη χώρα μας. Οι τραγωδίες του είχαν θέμα τη κοινωνική καταπίεση με έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.

Τα έτη 1929 - 1930 ταξίδεψε στις ΗΠΑ και στην Κούβα.Οι εμπειρίες του από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυπώθηκαν στο ποίημα Ένας Ποιητής Στη Νέα Υόρκη. Επειτα επέστρεψε στην Ισπανία όπου και συνέθεσε το Ντιβάνι Της Ταμαρίτ, ενώ παράλληλα δούλεψε και πάνω σε έργα για το κουκλοθέατρο. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική.Σπουδάζει νομικά για να ευχαριστήσει τον πατέρα του, αν και ήδη από τα 18 χρόνια του γράφει ποίηση και ανταλλάσσει απόψεις με άλλους ανήσυχους μποέμ νεαρούς τα ονόματα των οποίων θα έκαναν αργότερα τον γύρο του κόσμου: Σαλβαντόρ Νταλί, Αντόνιο Ματσάδο, Λουίς Μπουνιουέλ. Το 1929 ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου ανακαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο στις λεωφόρους της ανερχόμενης μητρόπολης και γράφει τη συλλογή «Ο ποιητής στη Νέα Υόρκη». Οταν επιστρέφει στην πατρίδα του, ο υπουργός παιδείας και στενός φίλος του Λόρκα τού αναθέτει τη διεύθυνση ενός κρατικού θεατρικού θιάσου που περιοδεύει σε όλη τη χώρα και ζωντανεύει το έργο των μεγάλων ισπανών ποιητών, όπως ο Θερβάντες, ο Καλντερόν και ο Λόπε ντε Βέγκα. Την ίδια εποχή ανεβάζει στη σκηνή και τα δικά του σημαντικά έργα «Ματωμένος γάμος» και «Γέρμα», με πρωταγωνίστρια την μεγάλη καταλανή ηθοποιό Μαργαρίτα Ξίργου, παραστάσεις που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία εντός και εκτός συνόρων. Τα θεατρικά έργα του είναι σχεδόν όλα δράματα - ως γνήσιος Ισπανός, ο Λόρκα δεν ξεφεύγει ούτε αυτός από την εμμονή του θανάτου.

Στις 19 Αυγούστου ο Λόρκα δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από εκτελεστικό απόσπασμα 12 φαλαγγιτών που δεν τον συγχώρησαν τη συμπόρευσή του με το κυβερνόν τότε Λαϊκό Μέτωπο.
Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ και αποτελεί ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top