Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τα βιβλία του φθινοπώρου

5:45 π.μ.

Γράφει η Σταυρούλα Παπασπύρου (Ελευθεροτυπία)
Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα δημοσιεύσουν νέα δουλειά συναντάμε τον Ιαν Μακ Γιούαν και τον Χαρούμι Μουρακάμι, τη Μάργκαρετ Ατγουντ, τον Τζέιμς Ελρόι και τη Χίλαρι Μαντέλ, τον Κολμ Τόιμπιν, τον Πίτερ Κάρεϊ, τη Σάρα Γουότερς, τον Νικ Χόρνμπι όπως και τους Ουίλιαμ Γκίμπσον και Ρίτσαρντ Φορντ. Στη δική μας βιβλιαγορά η εκδοτική παραγωγή κορυφώνεται αργότερα, παραμονές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, διατρέχοντας τα ενημερωτικά δελτία των οίκων που κρατούν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική πεζογραφία, βλέπουμε επίσης αρκετά γνωστά ονόματα στη φθινοπωρινή τους σοδειά.

Στον κατάλογο του «Πατάκη» δεσπόζει αυτό του Μένη Κουμανταρέα για το νέο του μυθιστόρημα «Ο θησαυρός του χρόνου». Εναν χρόνο μετά το «Θάνατο στο Βαλπαραΐζο», όπου έδωσε μια μυθιστορηματική εκδοχή του τελευταίου ανατολικογερμανού ηγέτη Ερίκ Χόνεκερ, ο Κουμανταρέας επιστρέφει μ' ένα έργο που μιλά για την απώλεια, ενσωματώνοντας στις σελίδες του πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ολοκληρωμένο μετά το θάνατο της γυναίκας που συντρόφευε τον ίδιο επί δεκαετίες, ο «Θησαυρός του χρόνου» παρουσιάζεται ως «μια αφήγηση ανάμεσα στην παραίσθηση και την πραγματικότητα, δοσμένη με μαστοριά αλλά και οξύτατη κοινωνική παρατήρηση».
Από τις ίδιες εκδόσεις περιμένουμε το νέο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, μια κοινωνική κωμωδία με τίτλο «Κοντά στην κοιλιά», τη συλλογή διηγημάτων -τα περισσότερα ανέκδοτα- της Μαρίας Μήτσορα «Από τη μέση και κάτω», ένα απάνθισμα σύντομων πεζών του Αχιλλέα Κυριακίδη της περιόδου 1973-1995, καθώς και το -αισθηματικό, κι όχι ιστορικό όπως τα προηγούμενα- μυθιστόρημα του Πασχάλη Λαμπαρδή «Ενα». Ο Αύγουστος Κορτώ, που την περσινή χρονιά γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το «Βιβλίο της Κατερίνας», θα επανέλθει με «μια ιστορία για την παραφροσύνη της αγάπης που όπως και η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία» («Επειδή είναι η καρδιά μου»), ενώ ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη μυθοπλασία, συμμετέχει στη σειρά «Μιλώντας για...», μυώντας μια ανήσυχη έφηβη στο μαγικό όσο και παρεξηγημένο κόσμο των αριθμών («Μιλώντας στην Αννα για τα μαθηματικά»).

Το πιο δυνατό χαρτί των εκδόσεων «Πόλις» σε ό,τι αφορά την ελληνική λογοτεχνία δεν είναι άλλο από το καινούργιο βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, ο οποίος τόση αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγα χρόνια με τα διηγήματα της συλλογής «Κάτι θα γίνει, θα δεις». Αυτή τη φορά ο Οικονόμου υπογράφει το πρώτο μέρος μιας φιλόδοξης τριλογίας διηγημάτων «για τους μικρούς εμφύλιους που διεξάγονται σ' ένα νησί του Αιγαίου», που φέρει τον τίτλο «Το καλό θα' ρθει από τη θάλασσα». Οι υπόλοιπες φθινοπωρινές προτάσεις του «Πόλις» περιλαμβάνουν την παρθενική μυθιστορηματική απόπειρα της βραβευμένης μεταφράστριας Μαργαρίτας Ζαχαριάδου «Το Παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας», το υλικό της οποίας είναι εμπνευσμένο από αναρτήσεις στο facebook, τη νέα συλλογή διηγημάτων του Λάκη Παπαστάθη «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό κινηματογράφο» και το μυθιστόρημα «Ακόμα φεύγει» της Ευγενίας Μπογιάνου, η οποία έχει στο ενεργητικό της και τις σκληρές ιστορίες της συλλογής «Κλειστή πόρτα».
   
 Ο «Καστανιώτης» ξεκινά μια νέα συνεργασία φέτος με την πολυβραβευμένη πεζογράφο Νίκη Αναστασέα, εκδίδοντας έναν τόμο με διηγήματα και νουβέλες της, «Τα άγρια περιστέρια», όπου πρωταγωνιστούν «άνθρωποι που παλεύουν, πέφτουν, σηκώνονται, επιτίθενται ή υπομένουν καρτερικά τη μοίρα τους». Από εκεί αναμένονται επίσης τα νέα μυθιστορήματα των Λένου Χρηστίδη («Η μελαμψή Παρθένος») και Αλέξη Σταμάτη («Μελίσσια»), ο πρώτος τόμος της τριλογίας της Ιωάννας Μπουρατζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας» και το σπονδυλωτό μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί», η ήδη δημοσιευμένη στα αγγλικά μυθιστορηματική εκδοχή της επόμενης ταινίας του Κώστα Ζάππα «Φρανκενστάιν Rec», η ιστορία μιας δυναστείας οινοπαραγωγών όπως απλώνεται στο μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Vino Santo», και το πρώτο πεζό της νεαρής στιχουργού Ελεάνας Βραχάλη «Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας».
Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» με τη σειρά τους υποδέχονται την Τατιάνα Αβέρωφ καθώς και τον Μιχάλη Γεννάρη, ο οποίος το 2011 είχε αποσπάσει το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και το αντίστοιχο βραβείο του «Διαβάζω» για το «Πρίγκιπες και δολοφόνοι». Η πρώτη, στο καινούργιο της βιβλίο «Δέκα ζωές σε μία», εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή του πατέρα της Ευάγγελου Αβέρωφ, επιχειρώντας ν' αποτυπώσει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ού αιώνα ώς τις αρχές του εμφυλίου, ενώ ο δεύτερος υπογράφει ένα μυθιστόρημα μαθητείας, τον «Σαξοφωνίστα», όπου παρακολουθεί τη δημιουργική εξέλιξη ενός ζωγράφου μεταξύ Ρέικιαβικ, Αθήνας, Τελ Αβίβ, Βιέννης, Στοκχόλμης και Αντβέρπης και υπό το βλέμμα τριών ξεχωριστών γυναικών.
   
 Ο «Κέδρος», πέρα από την αξιοποίηση του κλασικού του καταλόγου με νέες εκδόσεις των διηγημάτων του Στρατή Τσίρκα, της «Κάδμως» της Μέλπως Αξιώτη και των «Παιδιών του Κρόνου» του Αλέξανδρου Κοτζιά («Ιαγουάρος» - «Η μηχανή» - «Ο πυγμάχος» - «Το σοκάκι»), προτείνει μεταξύ άλλων ένα ακόμη έργο της Κύπριας πεζογράφου Αγγελικής Σμυρλή, το «Θεοδούλου Λτδ»: ένα μυθιστόρημα για τη «φούσκα» που οδήγησε σ' ένα από τα μεγαλύτερα κραχ την κυπριακή οικονομία, διαφωτιστικό για πολλές κρυφές όψεις της κοινωνίας και των νοοτροπιών που άνθησαν στα τελευταία χρόνια στο νησί. Οσο για τις εκδόσεις της «Εστίας», στον φθινοπωρινό της κατάλογο συναντάμε τον Μιχάλη Μοδινό και τον Γ.-Ι. Μπαμπασάκη με τα καινούργια μυθιστορήματά τους «Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία» και «Αγάπη/Love» αντίστοιχα, τη νέα συλλογή του διηγηματογράφου Δημήτρη Πετσετίδη «Επί τέσσερα» και το νέο πεζό του κινηματογραφιστή Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top