Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ-27 έως 30 Αυγούστου 2010

7:48 π.μ.

Στην αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκε, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται από την Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός το οποίο στα δεκατρία χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας έχει βρει θερμούς υποστηρικτές ενώ παράλληλα έχει κερδίσει την αποδοχή και τη στήριξη του κοινού. Κατά την επιτυχημένη πορεία του έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς, απ’ όλη τη Μεσόγειο, να παρουσιάσουν το έργο τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να μυήσουν το κοινό στην ομορφιά και τα μυστικά της τέχνης τους.

Οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, το οποίο και φέτος βρίσκει έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας και δημιουργίας στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου 2010.
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί εκτός από ταινίες που βραβεύτηκαν, ταινίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων νέων κινηματογραφιστών, ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Punto di vista της Σαρδηνίας καθώς και δημιουργούς με ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Επίσης θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη με τρεις ταινίες του, από το 1977 μέχρι την πιο πρόσφατή του, το 2009.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον φέτος έχουν και τα δύο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Θωμόπουλου που καταγράφουν τις προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου σε Αϊτή και Γάζα καθώς και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ακρίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας που απειλείται από την επικείμενη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ).
Εκτός από τις ταινίες που θα προβληθούν το Φεστιβάλ φιλοξενεί και τις παράλληλες εκδηλώσεις:
· Το CAFÉ AMAN του Κώστα Φέρρη, στη μουσική παράσταση «ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ», την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στις 21:00
· Έκθεση Ζωγραφικής της Γκαίη Αγγελή με τον τίτλο «ΜΕΤΑ-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑ-ΠΛΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», στον εκθεσιακό χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής υπογράμμισε πως "το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται από το 2006 στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, έχει αποκτήσει άρρηκτους πια δεσμούς με την Ανατολική Αττική και την Λαυρεωτική. Γι’ αυτό άλλωστε η φετινή έναρξη φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ “Οι άνθρωποι του Οβριόκαστρου” προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε έστω και την ύστατη στιγμή τους αρμόδιους και να μην προχωρήσουν στην καταστροφή ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Αττικής.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργεί ένα φεστιβάλ ζωντανό και ανοιχτό στις αναζητήσεις των δημιουργών και των φίλων της 7ης Τέχνης”
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης και η σκηνοθέτης και εικαστικός Γκαίη Αγγελή που αναφέρθηκαν στους πολιτιστικούς στόχους του Φεστιβάλ και επεσήμαναν το πόσο ταιριάζει σε τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις ο χώρος του Πολιτιστικού-Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου και γενικότερα ο τόπος της Λαυρεωτικής, όπου, όπως επεσήμανε ο Κ. Φέρρης, “Το Λαύριο θα μπορούσε να γίνει η κινηματογραφούπολη της Ελλάδας”.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Γ. Δερμάτης, αντιπρόεδρος της Εταιρίας Μελετών Λαυρεωτικής, ο οποίος αφού συνεχάρει την Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ στον χώρο της παλιάς Γαλλικής Εταιρίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης του χώρου με την εγκατάσταση Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας καθώς και των Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων που προωθούνται για υλοποίηση και ευχαρίστησε την Νομαρχία Ανατολικής Ατττικής και προσωπικά το Νομάρχη Λ. Κουρή για την σημαντική συνεισφορά του.
Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο υπεύθυνος οργάνωσης και καλλιτεχνικός διευθυντής του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, Ν. Κανάκης, ο οποίος αφού παρουσίασε τις 31 ταινίες, από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα, που θα προβληθούν, αντί επιλόγου αναφέρθηκε στο άρθρο που η βραβευμένη Ισπανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαρούχα Τόρες, δημοσίευσε στην ισπανική εφημερίδα “El Pais” για το περσινό Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, όπου επεσήμανε τη διαφορετικότητά του από άλλα φεστιβάλ καθώς : “το φεστιβάλ του Λαυρίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά, τα πολύ μεγαλειώδη, πολύ ελληνικά και πολύ ευφυή: Δε μένει σε κανόνες και δεν βάζει όρια. Ούτε έχει βραβεία, χρήματα, κόκκινα χαλιά. Δείπνο οικογενειακό, ένα ταπεινό ξενοδοχείο, συζητήσεις –για το σινεμά, εννοείται- ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν ταινίες με τις οικονομίες τους: Άνθρωποι αληθινοί, όπως και οι ταινίες τους”.
Το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό έχει ως εξής:
o Παρασκευή 27/8/2010: ώρα 19:000-21:00 και αμέσως μετά η μουσική παράσταση «ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ» του Κώστα Φέρρη
o Σάββατο 28/8/2010: ώρα 16:00-23:00
o Κυριακή 29/8/2010: ώρα 16:00-23:00
o Δευτέρα 30/8/2010: ώρα 17:00-23:30

Το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την χρηματοδότηση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και την ευγενική χορηγία των ΕΡΤ Α.Ε, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Media Desk και τη συνεργασία της ΠΕΚΚ, της Κροατικής Πρεσβείας, των Γιατρών του Κόσμου, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και το Φεστιβάλ Punto di vista.
Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή φωτογραφιών μπορείτε να επικοινωνείτε με τους: Ελένη Βουλγαρίδου 6936768896, Γραφείο Τύπου Νομαρχίας Ανατ. Αττικής, Νίκος Μπιρμπάκος τηλ. 2106616725, 6934006565 email: birbakos@gmail.com , grtypou@0292.syzefxis.gov.gr Ένωση Σκηνοθετών–Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, Νίκος Κανάκης τηλ. 6944819171, 2108226310 email: espek1@otenet.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top