Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Υποψήφια για Lux η «Ακαδημία Πλάτωνος»

5:56 π.μ.


Της Βένιας Γεωργακοπούλου

http://www.enet.gr/?i=events.el.home&id=187659

Πέρυσι τέτοια εποχή, μέσα Αυγούστου, ο Φίλιππος Τσίτος έφευγε θριαμβευτικά από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η ταινία του «Ακαδημία Πλάτωνος» είχε πάρει βραβείο Οικουμενικότητας και Γ' βραβείο Νεότητας, ενώ ο πρωταγωνιστής της Αντώνης Καφετζόπουλος, στον καλύτερο κινηματογραφικό ρόλο της καριέρας του, είχε κερδίσει τη Λεοπάρδαλη ανδρικής ερμηνείας.


Αυτό το καλοκαίρι η «Ακαδημία Πλάτωνος» οδεύει προς ακόμα μία μεγάλη ευρωπαϊκή κινηματογραφική διάκριση. Οπως ανακοινώθηκε χθες στη Ρώμη, πέρασε από τη δεκάδα στην τελική τριάδα (short list) των διεκδικητών του βραβείου Lux. Πρόκειται για έναν νέο σχετικά θεσμό, που δημιούργησε το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναδεικνύει και να στηρίζει ταινίες που «μιλάνε στις ευρωπαϊκές καρδιές μας, προβληματίζονται πάνω στις ταυτότητές μας και μας σπρώχνουν να αναλογιστούμε τις πολιτιστικές και οικογενειακές σχέσεις μας, αλλά και τους κανόνες κάτω από τους οποίους ζούμε»· με άλλα λόγια, ταινίες που εστιάζουν σε θέματα μετανάστευσης, διακρίσεων και πολυπολιτισμικότητας. Κι αν φοβάστε πως οι βουλευτές δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροι κριτές του σινεμά, οι ταινίες που έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα το βραβείο, μαζί με 87 χιλιάδες ευρώ και δωρεάν υποτιτλισμό στις 23 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., είναι πρώτης γραμμής: «Στην άκρη του Παραδείσου» του Φατίχ Ακίν, «Η σιωπή της Λόρνα» των αδελφών Νταρντέν και «Welcome» του Φιλίπ Λιορέ.

Μαζί με την «Ακαδημία Πλάτωνος» διεκδικούν το φετινό Lux οι ταινίες:

- «When we leave», της πρωτοεμφανιζόμενης Αυστριακής Φέο Αλαντάγκ, μια γερμανική παραγωγή που διακρίθηκε ήδη στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Tribeca και ομιλεί γερμανικά και τουρκικά. Η ηρωίδα της, η Τουρκάλα Ουμαΐ, δραπετεύει μαζί με τον γιο της από τον καταπιεστικό άνδρα της στην Κωνσταντινούπολη και καταφεύγει στους συγγενείς της στο Βερολίνο. Πιστεύει ότι την περιμένει μια ελεύθερη ζωή. Βρίσκει, αντίθετα, μια τουρκική κοινότητα, δεμένη το ίδιο άγρια στις παραδόσεις και κινδυνεύει να χάσει το παιδί της.

- «Illegal», του Ολιβιέ Μασέ-Ντεπάς, μια συμπαραγωγή Βελγίου-Γαλλίας-Λουξεμβούργου, που ομιλεί γαλλικά και ρωσικά. Η Τάνια, παράνομη μετανάστρια στο Βέλγιο, συλλαμβάνεται, κλείνεται σε ειδικό κέντρο, χάνει τον 14χρονο γιο της και αντιμετωπίζει απειλή απέλασης.

Μην ξεχνάμε ότι ανάλογο θέμα, ιδωμένο όμως με το χιούμορ του Τσίτου, έχει και η «Ακαδημία Πλάτωνος». Ο Ελληναράς Σταύρος (Καφετζόπουλος) πρέπει να χωνέψει τη φρικτή αποκάλυψη της μάνας του ότι ο Αλβανός Μαρεγκλέν είναι... αδελφός του. Ο πανευτυχής σκηνοθέτης, η ταινία του οποίου αγαπήθηκε, όχι όμως όπως της άξιζε, και από το ελληνικό κοινό -την είδαν 60 χιλιάδες θεατές- δήλωσε χθες: «Ολοι συμφωνούμε ότι η Ε.Ε. είναι μια καλή ιδέα. Αλλά τα προβλήματα ξεκινάνε όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις: ποιος έχει και ποιος δεν έχει το δικαίωμα να μπει, να ζήσει και να βοηθηθεί από την Ε.Ε.; Εχουν κάποιοι περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους; Για μένα η αρχή της λύσης βρίσκεται στην ανεκτικότητα. Αυτό είναι και το θέμα της ταινίας μου, ένας άνθρωπος που πρέπει να ανεχθεί... τον ίδιο τον εαυτό του».

Η τριάδα του Lux θα έχει την τιμητική της στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας (1-11 Σεπτεμβρίου). Θα προβληθούν στο παράλληλο πρόγραμμα «Venice Days», παρουσία των σκηνοθετών τους. Το φθινόπωρο τις περιμένουν οι Βρυξέλλες, όπου στο διάστημα 26 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου θα τις δουν και θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Το βραβείο θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στις 24 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτροπή ειδικών (σκηνοθέτες, κριτικοί, διανομείς κ.λπ.) που επέλεξε τις ταινίες είναι και ο δικός μας Μισέλ Δημόπουλος.

Ο Φίλιππος Τσίτος έχει ήδη ριχτεί στην περιπέτεια μιας καινούργιας ταινίας. Ο «Αδικος κόσμος» τον φέρνει στους γνώριμους από την τηλεοπτική σειρά του «Αμυνα ζώνης» χώρους. Ενας μοναχικός, πενηντάρης αστυνομικός προανακριτής, ο Σωτήρης, αποφασίζει ότι μπούχτισε πια να καταδικάζει αδίκως ανθρώπους επειδή έτσι το θέλει ο νόμος. Θα γίνει δίκαιος! Πρεζόνια, πουτάνες και όλων των ειδών οι απόκληροι θα επιστρέφουν άναυδοι στην καθημερινότητά τους για μια δεύτερη ευκαιρία. Ο δίκαιος, όμως, Σωτήρης φτάνει στα άκρα και στον φόνο, με μόνη μάρτυρα τη 40χρονη Δώρα. Το κυνήγι της επιβίωσης την έχει κάνει τόσο κυνική που δεν τον προδίδει. Μεταξύ του δίκαιου Σωτήρη και της άδικης Δώρας γεννιέται ένας έρωτας αλλά, όπως λέει και ο Φίλιππος Τσίτος, «άλλο έρωτας και άλλο η δικαιοσύνη. Ο "Αδικος κόσμος" είναι μια τραγικότατη κωμωδία για το πώς οι άνθρωποι αδικούν ο ένας τον άλλο επειδή είναι δυστυχείς. Διηγείται το παράδοξο της αναζήτησης της ευτυχίας σε λάθος σημεία, στις λάθος στιγμές και τη βαθιά υπαρξιακή αγωνία που προκύπτει όταν διαπιστώνουμε ένα τέτοιο λάθος στη ζωή μας».

Για τη νέα του ταινία θα χρησιμοποιήσει ένα λιτό και απλό ύφος που θυμίζει γαλλικά films policiers, σε συνδυασμό με ένα ξερό, διακριτικό χιούμορ, αλλά και μια «αφαίρεση στα χρώματα, την αρχιτεκτονική των χώρων και την υποκριτική». Την τελευταία εμπιστεύτηκε σε τρεις ηθοποιούς που ξέρει πολύ καλά: τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τη Μαρία Ζορμπά και τον Μηνά Χατζησάββα. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. *

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top