Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Θέατρο 10+1 πρεμιέρες για το 2011

5:55 π.μ.


Εντεκα νέες παραστάσεις, έντεκα καινούργια θεατρικά έργα έρχονται να προστεθούν στον αθηναϊκό θεατρικό χάρτη του 2011: Νομπελίστες συγγραφείς, όπως ο Μπέκετ και ο Πίντερ, σπάνια παιζόμενα έργα, όπως η τριλογία του Γκολντόνι, μεγάλα κλασικά κείμενα σαν το πρώτο θεατρικό του Μπύχνερ και του Τσέχωφ, θεατρικές μεταφορές λογοτεχνικών βιβλίων, και πολλά ακόμα περιμένουν τον θεατή. Η λίστα με τις παραστάσεις αυξάνεται, αλλά, αξίζει:

Ο Λευτέρης Βογιατζής για τον 2011 ετοιμάζει το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ: Γραμμένο το 1958, το έργο του νομπελίστα συγγραφέα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980. Μέσα σε ένα κρατικό ησυχαστήριο όπου διεισδύουν η παράνοια, η αυθαιρεσία και η εγκληματικότητα οι ασθενείς κακοποιούνται από το προσωπικό. Σε μετάφραση Νίνου-Φενέκ Μικελίδη, παίζουν ο ίδος ο Λευτέρης Βογιατζής και οι Αλεξία Καλτσίκη, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Μακαλιάς.

Με το έργο «Χάρολντ και Μοντ» του Κόλιν Χίγκινς η Αννα Παναγιωτοπούλου επιστρέφει στο σανίδι, πλάι στον Πέτρο Φιλιππίδη, για να μοιρασθούν τους ρόλους αυτής της διαχρονικής ιστορίας αγάπης. Σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο Μουσούρη, η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη Ιανουαρίου.

Σαράντα ετών γίνεται φέτος η Γουίνι και η Ράνια Οικονομίδου ετοιμάζεται να ερμηνεύσει την κορυφαία ηρωίδα του Σάμιουελ Μπέκετ από τι «Ευτυχισμένες μέρες», σε μετάφραση του Διονύση Καχάλη και σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα. Ενας μονόλογος για τη ζωή μέσα από την ακινητοποιημένη στον λόφο της Γουίνι _από 26 Ιανουαρίου στο Απλό Θέατρο.

Σαλιέρι και Μότσαρτ, ή Δημήτρης Λιγνάδης και Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Στο «Αμαντέους» του Πίτερ Σάφερ θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μια παράσταση που θέτει το ερώτημα για το τι είναι, τελικά, ταλέντο, Σε σκηνοθεσία του Λιγνάδη, το έργο θα ανέβει στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βρετάνια _έναν μήνα πριν, μεθαύριο Παρασκευή, δηλαδή, ο ίδιος θα υποδυθεί τον Βέρθερο στην ομώνυμη παράταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης με την ομάδα Bijoux de Kant, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Δαντόν και Ροβεσπιέρος θα βρεθούν αντιμέτωποι επί σκηνής, μέσα από το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ «Ο θάνατος του Δαντόν» που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός. Μελέτης Ηλίας, Βασίλης Ανδρέου, Μαρία Ναυπλιώτου και Νίκος Καρδώνης, ανάμεσα στον θίασο, που εγκαινιάζει στις 20 τρέχοντος, την Κεντρική Σκηνή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην «Τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι, ο Νίκος Μαστοράκης έχει αναλάβει τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και τη μουσική επιμέλεια αυτής της πάντα επίκαιρης κωμωδίας που καυτηριάζει διαχορνικές συνήθεις πριν, κατά και μεά τις διακοπές. Με τους Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημήτρη Πιατά, Εύη Σαουλίδου, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Γιάννο Περλέγκα κ.ά. Από 9 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλάμα, την «Τρισεύγενη» θα σκηνοθετήσει η Λυδία Κονιόρδου έχοντας τη Στεφανία Γουλιώτη να ηγείται το θιάσου _μαζί της ο Γιώργος Γάλλος, ο Νίκος Κουρής κ.ά. Είναι η ιστορία μιας νέας κοπέλας που πάει κόντρα στα οικογενειακά και κοινωνικά στερεότυπα. Από τα μέσα Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

Ο ίδιος ο Παύλος Μάτεσις ξανάγραψε τη «Μητέρα του σκύλου» για το σανίδι, μεταφέροντας στο θεατρικό τα στοιχεία του μυθιστορήματός του, με ηρωίδα τη φίρμα της επιθεώρησης Ραραού. Η Θέμις Μπαζάκα πρωταγωνιστεί στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς _στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, από τις αρχές Απριλίου.

Πρώιμος Τσέχωφ: Ο «Πλατόνοφ» στη σύγχρονη διασκευή του Ντέιβιντ Χέαρ θα είναι η θεατρική πρόταση του κινηματογραφικού κυρίως σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, που ξεχώρισε με τον «Κυνόδοντα». Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, από τα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αρης Σερβετάλης θα υποδυθεί τον νεαρό δάσκαλο που θα αναστατώσει την καθημεριότητα των υπόλοιπων ηρώων. Παίζουν επίσης η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ελενα Τοπαλίδου κ.ά.

Τέλος, η Αμαλία Μουτούση θα κλείσει τις ραψωδίες της Ιλιάδας, στο Εθνικό Θέατρο, στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, διαβάζοντας - ερμηνεύοντας την Ω.....

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=377679&dt=12/01/2011#ixzz1AvJ3KOy8

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top