Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ήρωας κόμικ από τα εξεγερμένα γαλλικά προάστια!

8:42 π.μ.


Επιτέλους! Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στις περιπέτειες του Μπάτμαν -στη σειρά Batman Inc.- κάνει την εμφάνιση του ένας Γάλλος σούπερ ήρωας, αλγερινής καταγωγής, μουσουλμάνος και κάτοικος του γαλλικού προάστιου Clichy-sous-Bois (Η εξέγερση των γαλλικών προαστίων, τον Οκτώβριο του 2005, ξεκίνησε στο Clichy-sous-Bois, μετά το θάνατο δύο νεαρών μεταναστών που τους κυνηγούσαν αστυνομικοί)! Το όνομά του είναι «Nightrunner» και όταν φοράει το κοστούμι του θυμίζει περισσότερο νίντζα.

O Nightrunner «στρατολογείται» από τον ίδιο τον Μπάτμαν, μαζί με έναν ακόμα μαχητή, με στόχο να κατατροπώσουν τους «κακούς». Αποφεύγοντας την παγίδα της καρικατούρας, ο χάρτινος ήρωας Nightrunner, όταν δε φοράει το κουστούμι του σούπερ ήρωα, είναι ντυμένος με ένα μπoυφάν, κουκούλα και μεγάλα ακουστικά μουσικής, ενώ πηδάει από ταράτσες κτιρίων καλύτερα και από τους μοντέρνους σαμουράι Yamakasi.

Ο Άγγλος δημιουργός, David Hine,
για να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά τού ήρωά του, ανέφερε ότι, αντί ενός μοντέρνου σωματοφύλακα αποφάσισε, επαναφέροντας στη μνήμη του τις εξέγερση στο Clichy-sous-Bois, να «γεννήσει» μέσα από αυτό το χάος ένα «θετικό» ήρωα, αγκιστρωμένο σε μια ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα. Ο Nightrunner, του οποίου το μικρό όνομα είναι Bilal, εμφανίστηκε σε δύο τουλάχιστον επεισόδια της σειράς Batman Inc, υπό τη σκέπη της DC Comics.

Και πού είναι ο «κακός» μουσουλμάνος;

Η παρουσία ενός τέτοιου ήρωα δε διέφυγε των ρατσιστικών κριτικών, από την πλευρά κάποιου συντηρητικού Αμερικάνου, πιστού στην ισλαμοφοβία του, που αρνείται κατηγορηματικά ότι ένας Γάλλος ήρωας μπορεί να είναι μουσουλμάνος, με καταγωγή από χώρα διαφορετική από αυτή που δηλώνει ότι αγαπάει και ότι θέλει να υπερασπίζεται. Για κάποιους, μοιάζει αδιανόητο έναν «τυπικό» Γάλλο να μην τον λένε Φρανσουά, οι παππούδες του να μη μιλάνε σωστά τα γαλλικά και να μην έχει ξανθά μαλλιά κι ένα μικρό μουστάκι. Η ταυτότητα του καθενός δεν προσδιορίζεται, αδιαμφισβήτητα, μέσα από το θρησκευτικό πρίσμα, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στο διαφορετικό, στο «άλλο», είναι πάντα αναγκαίο και ενίοτε σωτήριο.

Η συγκεκριμένη σειρά κόμιξ δεν κυκλοφορεί –ακόμα τουλάχιστον- στη Γαλλία αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν καλό να συμβεί, αν είναι δυνατόν. Έτσι, δε θα εκλείψει σίγουρα και η γαλλική συντηρητική κριτική του.

Απόδοση:Τζένη Τσιροπούλου

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top