Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αρχιτεκτονική ιστορία στο έλεος του χρόνου

7:10 π.μ.

Στέκουν βουβά, ξεχασµένα και αβοήθητα, ντυµένα µε κουρελιασµένες λινάτσες στην καρδιά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κτίρια-πολύτιµες σελίδες της αρχιτεκτονικής µας ιστορίας, που έχουν βαλτώσει από τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία, εκπέµπουν SOS

Μπορεί να πέρασαν 13 χρόνια από τότε που το υπουργείο Πολιτισµούέδωσε 1,8 δισ. δρχ για να αγοράσει το αλλοτινό διαµάντι της Αθήνας, το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλλάς» επί των οδών Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη, από τον Γιώργο Μπατατούδη (κάποτε πρόεδρο του ΠΑΟΚ που αθέτησε τους όρους τουσυµβολαίου και δεν έλαβε ποτέ τα υπόλοιπα 2,7 δισ. δρχ καθώς το συνολικό τίµηµα αγοράς ανερχόταν στα 4,5 δισ. δρχ!). Οµως το κτίριο που συγκέντρωνε την ελίτ του Μεσοπολέµου και αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα δείγµατα της αρ νουβό στην Ελλάδα παραµένει κρυµµένο κάτω από σκισµένες λινάτσες και αποτελεί σκιά του εαυτού του. Μάρµαρα από τις όψεις του «απειλούν» τους περαστικούς. Αστεγοι και τοξικοµανείς το έχουν µετατρέψει σε στέκι. Τρωκτικά έχουν βρει καταφύγιο. Λωποδύτες το εκµεταλλεύονται για να φτάνουν ευκολότερα στον στόχο τους, τα διαµερίσµατα των γειτονικών πολυκατοικιών. Εγκατάλειψη και δυσοσµία.

Η χαριστική βολή για το κτίριο που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο έως τη δεκαετία του ‘80 και κηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο το 1991 ήρθε όταν πέρυσι ξέσπασε πυρκαγιά στο ύψους 34 µέτρων οικοδόµηµα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Μαγιάσης, η οποία προκάλεσε καταστροφές στο υπόγειο και το ισόγειό του. Ωστόσο το «Ακροπόλ Παλλάς» φαίνεται να ζει τοµαρτύριο του Τάνταλου. Εχει φτάσει πολλές φορές στην πηγή, αλλά νερό δεν έχει καταφέρει να πιει καθώς η ηγεσία του ΥΠΠΟ κατά διαστήµατα δείχνει να ενδιαφέρεται για την τύχη του, αλλά τα σχέδια ναυαγούν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4612241

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top