Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

6:46 π.μ.

Η ζημιά «στα μυαλά των ανθρώπων»

Tης Mαριαννας Tζιαντζη

H μεγαλύτερη ζημιά που φέρνει η κρίση συντελείται «στα μυαλά των ανθρώπων», είπε πριν από μια εβδομάδα ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αρης Καζάκος, καλεσμένος στο «Καλημέρα Ελλάδα» (ΑΝΤ1) του Γιώργου Παπαδάκη. Δεν εννοούσε την κατάθλιψη, τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά την απαξίωση κάποιων θεσμών, όπως του συνδικαλισμού.

«Διαλέγω προσεχτικά τις λέξεις που χρησιμοποιώ», εξήγησε. «Αλλο η κριτική στους “συνδικαλιστές” και άλλο η ισοπέδωση του συνδικαλισμού». Τα συνδικάτα είναι «δομές αντίστασης, με μεγαλύτερη αξία και σημασία σήμερα από ό, τι στο παρελθόν».

Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον συνδικαλισμό σαν εφαλτήριο για πολιτική καριέρα. Πολλοί συνδικαλιστές δίνουν την εντύπωση του πολιτικάντη, όχι του αγωνιστή. Ομως μαζί με τα φθαρμένα πρόσωπα βουλιάζει κι ένας ιστορικός θεσμός που έχει προσφέρει πολλά στη βελτίωση της θέσης όλων των εργαζομένων. Η απαξίωση αυτή καλλιεργείται από «το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό σύστημα, το επικοινωνιακό σύστημα», σύμφωνα με τον κ. καθηγητή και, προφανώς, σε συνθήκες κρίσης, αυτή επιταχύνεται. Είναι υπαρκτές, ορατές οι αδυναμίες, οι αποτυχίες, οι αμαρτίες και οι διασπάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «οι άνθρωποι εξαπατώνται και με ψέματα... και με αλήθειες».

Tη Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκε ένα ρεπορτάζ του «Economist» για τον συνδικαλισμό και τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και με αναφορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της πολιτικής, όχι όμως με τη μορφή της σύγκρουσης ανάμεσα σε κεφάλαιο και εργασία, αλλά ανάμεσα σε κρατικοδίαιτους υπαλλήλους που έχουν λάβει μισθούς, επιδόματα, συντάξεις σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε «φορολογούμενους» και σε «φοροφάγους». Η συμμετοχή στα σωματεία μειώνεται διεθνώς μαζί με το κύρος τους, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γκάλοπ. Ακριβώς στο ίδιο θέμα αναφέρεται, στο τελευταίο τεύχος του, το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Τhe New Yorker». Για κοινωνικό αυτοματισμό και για στροφή της μιας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης μίλησε και η Ολγα Τρέμη στο προχθεσινό δελτίο του Mega, με αφορμή τις απεργίες στις συγκοινωνίες.

Πράγματι τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής μας. Ισως πάντα να βρίσκονταν, όμως τώρα τα βλέπουμε μπροστά μας. Και η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, ήθος και επίγνωση και όχι κραυγές και αφορισμούς περί ημίαιμων Ελλήνων.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top