Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Στο φως το χαµένο «Δαφνί»

2:11 π.μ.


Πενήντα οκτώ χρόνια µετά την «εξαφάνισή» της η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία τέχνης για το Δαφνί επιστρέφει στη µεγάλη οθόνη
Η περιπέτεια ταιριάζει στο παγκόσµιας εµβέλειας βυζαντινό µνηµείο που βρίσκεται σε κοµβική θέση πάνω στον δρόµο προς Πελοπόννησο, στη Μονή Δαφνίου. Δεν είναι µόνο πως οι πληγές της παραµένουν ανοιχτές δώδεκα χρόνια µετά τον σεισµό του 1999, παρά το γεγονός ότι πρόκειται γιακηρυγµένο µνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO.

Χαµένη παρέµενε για σχεδόν 60 χρόνια η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης, αφιερωµένη στη Μονή Δαφνίου, η οποία επαναπατρίζεται από το Μόναχο για να προβληθεί και πάλι, µια ανάσα από την ιστορική µονή. Η ταινίαγυρίστηκε το 1951, σε µια εποχή όπου παρατηρείται άνθηση του ελληνικού κινηµατογράφου και το ντοκιµαντέρ αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες. Υπό την επήρεια αυτού του κλίµατος, ο Αγγελος Προκοπίου παίρνει την απόφαση να γυρίσει την πρώτη µικρού µήκους ταινία τέχνης µε πρωταγωνίστρια τη Μονή Δαφνίου.

Για να επιτύχει το ποθητό αποτέλεσµα και για να «δηµιουργηθεί µια ταινία και να συναγωνισθεί µε ελληνικά χρώµατα τις ξένες του είδους της», ο δηµιουργός της εξηγεί στον Τύπο της εποχής πως επιστράτευσε σκαλωσιές και ειδικό φωτισµό. Και όπως αποδείχθηκε τα κατάφερε, καθώς η ταινία απέσπασε δύο πρώτα βραβεία καλύτερου ντοκιµαντέρ: στα φεστιβάλ του Εδιµβούργου και της Νέας Υόρκης το1952. Στην Αθήνα προβλήθηκε στον κινηµατογράφο «Αστυ». Χαµένο για 58 χρόνια το ντοκιµαντέρ ήταν γνωστό µεν στους κινηµατογραφικούς κύκλους, αλλά ουδείς µπορούσε να το εντοπίσει. Το υλι κό του είναι πολύτιµο, όχι µόνο επειδή αποκαλύπτει στοιχεία για την κινηµατογραφική ιστορία, αλλά και επειδή αποτυπώνει την περιοχή Δαφνίου στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, πέρα από το προφανές: ότι παρουσιάζει µε εξαιρετικό τρόπο τα µοναδικά χρυσά ψηφιδωτά του καθολικού της µονής, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου Κώστας Φωτεινάκης.

Αλλωστε και µόνο τα ονόµατα των συντελεστών αρκούν για να κατανοήσει κάποιος την αξία της. Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εκ των συνιδρυτών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Αγγελος Προκοπίου υπέγραψε το σενάριο και τα κείµενα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο G. Hoyningen-Huene, φηµισµένος φωτογράφος στα µεγαλύτερα περιοδικά µόδας διεθνώς. Ο «πρώτος ακούραστος οπερατέρ του ελληνικού κινηµατογράφου» και πρώτος δάσκαλος των ελλήνων κινηµατογραφιστών θεωρείται ο Ζόζεφ Χεπ που είναι υπεύθυνος για τη φωτογραφία, ενώ ο αρχιτέκτων και συλλέκτης Σπύρος Χαρακόπος που είχε αναλάβει την παραγωγή και τη µετάφραση, «υποστήριξε οικονοµικώς την παραγωγή της ταινίας από εθνικό ιδεαλισµό», σύµφωνα µε τον Αγγελο Προκοπίου.

Ο Χάουαρντ Μπράνµπεκ που έγραψε τη µουσική αν και συνέθετε κλασικά κοµµάτια έπαιζε τζαζ µε τον φηµισµένο αδελφό του Ντέιβ, ενώ την οµάδα συµπλήρωναν οι Αλντους Χάξλεϊ (τελική απόδοση κειµένων στα αγγλικά),Μόρις Ιβανς και Εθελ Μπάριµορ (αφηγητές). Τη µετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά για τη νέα ελληνική προβολή της ταινίας «Δαφνί» έχει κάνει η Κατερίνα Σταθακοπούλου.

INFO

H ταινία «Δαφνί - Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα» θα προβληθεί στις 15 Ιανουαρίου στις 18.30 στον πύργο Παλατάκι - Χαϊδάρι (Καραϊσκάκη και Λ. Αθηνών).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4611842

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top