Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αρχιτεκτονική συσπείρωση για την Αθήνα

6:54 π.μ.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Να λοιπόν που η Αθήνα ενδιαφέρει. Και μάλιστα πολύ. Τους επόμενους έξι μήνες φοιτητές και καθηγητές από πανεπιστήμια όπως το Parsons New School for Design της Νέας Υόρκης, τα γαλλικά Paris 1-Pantheon και Paris 8, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΝΑΙ) αλλά και το Πολυτεχνείο θα μελετούν την Αθήνα με στόχο να προτείνουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα να εξετάσουν πώς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μπορούν να ωφεληθούν.


Ολα αυτά κάτω από την ομπρέλα του ερευνητικού προγράμματος «Against all odds» (ΑΑΟ) που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η αρχιτέκτων Λίνα Στεργίου. «Μέσα από πολλά επαγγελματικά ταξίδια σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική για συνέδρια, διδασκαλία και διαλέξεις εδραιώθηκε μέσα μου η πεποίθηση ότι συχνά το οριοθετημένο γνωστικό πεδίο της αρχιτεκτονικής, όπως και κάθε άλλου επαγγέλματος, μας εγκλωβίζει από το να γίνουν αντιληπτά ζητήματα που είναι σε άλλους αυτονόητα και προφανή. Το ΑΑΟ είναι το έναυσμα, μια νέα αφετηρία άρσης των διαχωριστικών γραμμών ώστε σε συνεργασία με άλλους κλάδους, όπως η τέχνη και το ντιζάιν, να επινοήσουμε πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην εξελικτική διαδικασία του κοινωνικού συνόλου».

Ουσιαστικά το ΑΑΟ έφερε σε επαφή τις νέες συλλογικότητες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, με στόχο να αναδείξει την κοινωνική διάσταση της Αρχιτεκτονικής και τη διεύρυνσή της, ώστε να βρεθούν οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει πάνω σε θέματα κοινωνικά και οικολογικά, στο δημόσιο χώρο και στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

«Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε το πρόβλημα του αστικού μας χώρου από το κοινωνικό» τονίζει η Λίνα Στεργίου. «Η παθογένεια της πόλης είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ παλιό. Προέκυψε ήδη από τη μεταπολίτευση και από τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Αθήνα. Στο πλαίσιο όμως της γενικότερης διεθνούς κρίσης αξιών οι τοπικές παθογένειες άγγιξαν το σημείο μηδέν».

Το ΑΑΟ μάς «συστήνεται» αύριο με το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Ηθική/Αισθητική» που ξεκινά (5.30 μ.μ.) στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (Πειραιώς 256). Οι Ελληνες και ξένοι ομιλητές θα μοιραστούν τις νέες ιδέες για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις διεθνείς συγκυρίες, τις ηθικές επιταγές και πρακτικές, τη δυναμική της αρχιτεκτονικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά και το ρόλο των σχέσεων ανάμεσα στο ντιζάιν, τη μετανάστευση και τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη δημιουργία μετα-εθνικών ταυτοτήτων. Ανάμεσα στους ομιλητές και οι Μορίς Μπεναγιούν (Paris 8), Ολε Μπούμαν (Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), Λίντια Μάθιους (Parsons), Ντέιβιντ Κότινγκτον (πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου). (Στο site aaoproject.org θα μπορεί κανείς να δει «ζωντανά» τις εργασίες του ενδιαφέροντος συνεδρίου.)

Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο τα εργαστήρια των φοιτητών των πανεπιστημιακών σχολών θα καταγράψουν το πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης, θα κάνουν βίντεο με στιγμές του καθημερινού βίου, θα σχεδιάσουν χάρτες με την ανθρώπινη γεωγραφία της Αθήνας, του όγκου των κτιρίων κ.ά. Περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η πλατεία Κουμουνδούρου, η Ομόνοια, ο Κεραμεικός ενδιαφέρουν τους διοργανωτές, ενώ κάτοικοι, σύλλογοι κι άλλες ομάδες θα συνεργαστούν μεταξύ τους παρουσιάζοντας από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο δρώμενα μέσα στην πόλη.

Οπως η ομάδα των Rebar από το Σαν Φρανσίσκο με το ελληνικό δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής και δύο ελληνικές ποδηλατικές ομάδες.

Το υλικό που θα προκύψει θα εκτεθεί το καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα μάλιστα θα διατίθενται προς πώληση και τα χρήματα θα προσφερθούν σε κοινωνικές ομάδες της Αθήνας που τα χρειάζονται. Οχι μόνο θεωρία λοιπόν, αλλά και πράξη.

«Επιστρέφουμε στη συλλογικότητα», τονίζει και η Λίνα Στεργίου. «Ηδη από τους Δίδυμους Πύργους το 2001 και μετά φάνηκε ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής, να υπερβούμε όλοι μας το γνωστικό μας πεδίο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top