Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αθωότητα, ψυχρή σαν χρήμα

5:43 π.μ.

Βιβλική παραβολή στην Αγρια Δύση από τους αδελφούς Κοέν

Του Δημητρη Mπουρα

Αληθινό θράσος

ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ

Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ιθαν Κοέν

Ερμηνεία: Τζεφ Μπρίτζες, Χέιλι Στάινφελντ, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Μπάρι Πέπερ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Εδώ και χρόνια, οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν ανασυνθέτουν την εικόνα της Αμερικής με έναν τρόπο ιδιαίτερα προσωπικό. Μέσα και έξω από την παράδοση και τους μύθους του Χόλιγουντ, μέσα και έξω από το american dream. Η βία, ενίοτε ακραία, ο σαρκασμός, το σαρδόνιο χιούμορ, αλλά και ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα του παραλόγου έκαναν τις ιστορίες τους ξεχωριστές. Οι Κοέν απορρύθμισαν την γκανγκστερική περιπέτεια, τη σκρούμπολ κωμωδία, το φιλμ νουάρ αλλάζοντας κάθε φορά το σημείο ισορροπίας του είδους. Σήμερα καταπιάνονται με το γουέστερν εξαφανίζοντας τη νοσταλγία από τη μυθολογία της Αγριας Δύσης.

Οι Κοέν τονίζουν πως η έμπνευση για το δικό τους «Αληθινό θράσος» δεν ήταν το ομότιτλο γουέστερν με τον Τζον Γουέιν, αλλά το βιβλίο του Τσαρλς Πόρτις στο οποίο βασίστηκε και το σενάριο του παλιού «Αληθινού θράσους» του Χένρι Χάθαγουεϊ το 1969. Η αλήθεια είναι ότι οι δυο ταινίες, παρότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό ως προς την εξέλιξη της πλοκής, απέχουν παρασάγγας η μια από την άλλη ως προς την ουσία. Ο Χάθαγουεϊ ενδιαφέρεται για μια σχέση πατέρα - κόρης που γεννιέται ανάμεσα σε ένα ορφανό κορίτσι και σε έναν ξεπεσμένο ήρωα της Αγριας Δύσης. Οι Κοέν έχουν κατά νου μια βιβλική παραβολή γύρω από τη σκοτεινή καρδιά της Αγριας Δύσης, εκεί όπου είναι δυσδιάκριτα τα όρια του καλού και του κακού. Οι έννοιες του χρήματος, της ηθικής, του θεσμοθετημένου νόμου και της αυτοδικίας είναι σαν άσοι μιας τράπουλας σε αυτό το παιχνίδι των Κοέν.

Μια δεκατετράχρονη, η αθώα Μάτι, που μετράει τα πάντα με το χρήμα και επικαλείται διαρκώς τον δικηγόρο της, προσλαμβάνει έναν άξεστο και μονίμως μεθυσμένο μάρσαλ, τον μονόφθαλμο Ρούστερ Κόγκμπερν, για να βρει τον φονιά του πατέρα της. Η τυπική λογική της Μάτι είναι σαν ένα πρόπλασμα του πολιτικώς ορθού. Ο αναχρονιστικός Ρούστερ, που παραπατάει σαν λαβωμένος Κινγκ Κονγκ, είναι η προσωποποίηση του θάρρους και του ελεύθερου πνεύματος της Αγριας Δύσης σε μια εποχή ριζικών αλλαγών. («Μόνον η χάρη του Θεού είναι δωρεάν» πια, και οι σκληροτράχηλοι παράνομοι ονειρεύονται έναν καλό δικηγόρο). Στην παρέα θα προστεθεί και ένας Τεξανός ρέιντζερ που μοιάζει να έχει βγει από «Φάργκο». Και οι τρεις μπαίνουν σε μια ινδιάνικη περιοχή αναζητώντας τα ίχνη του δολοφόνου.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top