Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ο Κρις Μαρκέρ και το ελληνικό πνεύμα

2:16 π.μ.


Το αφιέρωμα στον αβάν γκαρντ γάλλο σκηνοθέτη ξεχωρίζει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» (19-24 Φεβρουαρίου) στο γαλλικό ινστιτούτο.

Δεκατρείς ελληνικές λέξεις /έννοιες πάνω στις οποίες συνδιαλέγονται φιλόσοφοι, μαθηματικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, έδωσαν το έναυσμα στον διακεκριμένο Γάλλο σκηνοθέτη Κρις Μαρκέρ, να συνθέσει την «Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» (1989), ένα κέντημα 13 τριαντάλεπτων ντοκιμαντέρ που θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο 24ο φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα».

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μιλούν στην κινηματογραφική σύνθεση είναι ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, ο Αλέξης Μινωτής και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενώ ο Μισέλ Σερές, o Ζορζ Στάινερ και Τζούλια Σίσα ανήκουν στους ξένους. Το έργο αυτό είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση και προβάλλεται για πρώτη φορά στην ολότητα του. Στo αφιέρωμα στον Μαρκέρ συμπεριλαμβάνεται επίσης το 28 λεπτο αριστούργημά του «Σταθμός Αποχαιρετισμού» («La Jetee d’Orly»), παραγωγής1962, ένα πολεμικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που χάραξε τη μνήμη του σινεφίλ κοινού και ξαναγυρίστηκε το 1997 από τον Τέρι Γκίλιαμ ως οι «12 Πίθηκοι».

Το Φεστιβάλ αρχίζει το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου με ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα Ανδρέα Παγουλάτο εμπνευστή και διευθυντή του Φεστιβάλ επί 23 χρόνια. Την εκδήλωση θα εισαγάγει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Η θεματική ενότητα «Με το Βλέμμα των Παιδιών» διαμορφώνεται με δέκαταινίες πάνω στο θέμα της παιδικής ηλικίας αποτυπωμένηςαπό το φακό ελλήνων και ευρωπαίων δημιουργών, οι οποίοιπροσεγγίζουν ευαίσθητα θέματα όπως της εφηβικής ομοφυλοφιλίας, της επανένταξης μετά από χρήση ναρκωτικών και της κοινωνικής αντιμετώπισης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Μια τρίτη θεματική ενότητα του φετινού Φεστιβάλ έχει τον τίτλο «Καλλιτέχνες κόντρα στο Ρεύμα» και είναι αφιερωμένη στα «τρομερά παιδιά» που με τις δημιουργίες και την αντισυμβατική τους συμπεριφοράπροκάλεσαν τις κρατούσες απόψεις στο χώρο της Τέχνης.Εννέαταινίες-πορτραίτα με τη ματιάελλήνων σκηνοθετών που μας καλούν να πλησιάσουμε καλλιτέχνες όπως ο λάτρης του περιθωρίου Ηλίας Πετρόπουλος, ο Αλέξης Δαμιανός και ο Σταύρος Τορνές απόλυτα πιστοί στο cinema d’auteur,ο αυτοκαταστροφικός εξπρεσιονιστής Τζάκσον Πόλοκ, o μηδενιστής Αντρέι Γκορένκο, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο θρυλικός μπλουζίστας ScreaminJay Hawkins.

Διοργανώνεται από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=384762&dt=15/02/2011#ixzz1E7Et1qc5

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top