Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η κρυμμένη ιστορία των Κρυφών Σχολειών

6:36 π.μ.


Το σχολείο και η ευρύτερη έννοια της εκπαίδευσης στις μέρες μας, έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, την «Χώρα προέλευσης», που διακρίθηκε στο περασμένο φεστιβάλ Βενετίας και είχε αξιόλογη πορεία στις ελληνικές αίθουσες. Κατά την διάρκεια της ταινίας, παρακολουθούμε την Αμαλία Μουτούση στον ρόλο μιας εκπαιδευτικού, να διδάσκει στους μαθητές της τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά σε ελληνική ταινία, ο ύμνος ακούγεται στην ολοκληρωμένη μορφή του.

Συνεπώς ο Σύλλας Τζουμέρκας, που σήμερα είναι 32 χρονών και σε λίγο καιρό θα τον δούμε ως ηθοποιό στην ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Wastedyouth», ήταν μια πολύ καλή περίπτωση νέου έλληνα σκηνοθέτη που ανέλαβε την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τα Κρυφά Σχολειά το οποίο εντάσσεται στην σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Οι φυλές της Αθήνας» και πρόκειται να κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 16:00 από τη ΝΕΤ.

Από τις ελληνικές κοινότητες ομογενών του 19ου αιώνα στις σύγχρονες κοινότητες των μεταναστών της Αθήνας, από τα ιεροδιδασκαλεία του 1800 στα νυχτερινά τεχνικά λύκεια, από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τον Άγιο Παντελεήμονα. Ο μύθος του κρυφού σχολειού, οι πηγές εκπαίδευσης των σύγχρονων μεταναστών, ο Jay-Z, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το ατέλειωτο ζεϊμπέκικο της Τσίλα και τα παράξενα «σχολεία» των γκέτο, των υψηλών κοινωνικών τάξεων και του όψιμου καπιταλισμού αποτυπώνονται στο διάρκειας μιας ώρας ντοκιμαντέρ του Τζουμέρκα. Η έρευνα έγινε από την Γιούλα Μπούνταλη -συν –σεναριογράφο της «Χώρας προέλευσης»- και την Ισμήνη Πάλλα, η διεύθυνση φωτογραφίας είναι των Τζουμέρκα – Σιαμάκ Ετεμάντη και στο ντοκιμαντέρ μιλούν εκτός άλλων ο Αλέξης Πολίτης, η αδελφή Έμμα, ο Φατός Μαλάι, ο Μοαβία Αχμέντ, η Κλικ Νγκουέρα, ο Ιωάννης Χόρτης, ο Αχμέτ Φούντα και ο πατέρας Μάξιμος. Τραγουδά η Άμαντιπ Μαγκμπούλος.
Οι «Φυλές της Αθήνας» είναι μία νέα σειρά αυτοτελών ντοκιμαντέρ, που ανιχνεύει τις ευτυχείς συγκυρίες της πολυπολιτισμικότητας, μέσα από τη συχνά δύσκολη πραγματικότητα της μετανάστευσης. Δοκιμασμένοι ντοκιμαντερίστες αλλά και νέοι κινηματογραφιστές δίνουν την ξεχωριστή τους ματιά στις κοινότητες των αλλοδαπών και την Αθήνα.

Ο Τζουμέρκας πάντως έχει γενικότερα «θέμα» με το ζήτημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, γι΄ αυτό και υπόσχεται μια «αρκετά ανατρεπτική άποψη», όπως ο ίδιος αποκάλεσε το επεισόδιο που σκηνοθέτησε. «Θεωρώ ότι το πανεπιστήμιο διέψευσε τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς», είχε πει χαρακτηριστικά στο Βήμα online. «Ανήκω στη γενιά που πέρασε στο πανεπιστήμιο το 1996, στο απολύτως διαλυμένο πανεπιστήμιο. Μια εφημερίδα μπορεί εύκολα να λέει "το διαλυμένο πανεπιστήμιο", αλλά από κάτω υπάρχουν άνθρωποι που έπαθαν καταθλίψεις, που οδηγήθηκαν σε ακραίες καταστάσεις, άνθρωποι που δεν έκαναν ποτέ τη δουλειά που τους άρεσε.»
Τα Κρυφά Σχολειά θα μεταδοθούν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 16:00 από τη ΝΕΤ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=386228&dt=24/02/2011#ixzz1Et2vVD5o


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top