Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: Ο άγγλος αστρονόμος στη χώρα των Αβοριγίνων

9:35 π.μ.


Μια ανθρωπολογική ιστορία για τη σύγκρουση δύο κόσμων στην Αυστραλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Η μεταμόρφωση ενός Δυτικού μετά τη συμβίωσή του με μια αυτόχθονα

Ο Ντάνιελ Ρουκ είναι ένα παράξενο παιδί που γεννιέται στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας την ίδια μέρα που πεθαίνει ο γάλλος αστρονόμος Νικολά Λουί ντε Λακάιγ του περίφημου καταλόγου των νότιων αστέρων. Ο Ντάνιελ αντιλαμβάνεται από νωρίς την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του. Είναι μονήρης και ιδιόρρυθμος μέσα στη σιωπή του, την οποία οι άλλοι θεωρούν προβληματική κοινωνική συμπεριφορά αλλά ο ίδιος το προστατευτικό κουκούλι για να αναπτυχθεί ένα ιδιοφυές μυαλό, τα ενδιαφέροντα του οποίου εκτείνονται από την αστρονομία που σπουδάζει ως τη γλωσσομάθεια και τη μουσική. Ο μοναχικός ήρωας της αυστραλής συγγραφέως Κέιτ Γκρένβιλ είναι ένας νέος συνειδητοποιημένος άνθρωπος που ζει σ΄ έναν δικό του κόσμο, υψηλών υπαρξιακών διερωτήσεων από πολύ νωρίς, πλην όμως αναζητεί έναν «άλλον» κόσμο όπου θα μπορούσε να πραγματώσει τις προτεραιότητες της λογικής και της ευαισθησίας του.

Ο ταλαντούχος Ντάνιελ στην πρώιμη φάση της ενηλικίωσής του εισέρχεται γρήγορα στους κόλπους του Βασιλικού Αστεροσκοπείου (κατά την αποικιοκρατική αυτή περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ηγείται ο Γεώργιος Γ Δ ) και με αφορμή το «κυνήγι» ενός κομήτη στο νότιο ημισφαίριο, κατ΄ εντολήν του δόκτορος Βίκερι, σαλπάρει με την πρώτη καραβιά καταδίκων και στρατιωτών για τη Νέα Νότια Ουαλλία. Φορτώνει τα εύθραυστα όργανα της δουλειάς του, το τηλεσκόπιο και τον εξάντα του, και φεύγει ενθουσιασμένος από το σπίτι του για να αποτελέσει μέρος του επεκτατικού εποικισμού της Αυτού Μεγαλειότητος στα τέλη του 18ου αιώνα στη μετέπειτα Αυστραλία. Ο νεαρός, ο οποίος φτάνει σταδιακά στο αξίωμα του ανθυπολοχαγού, βλέπει την αλλαγή αυτή στη ζωή του σαν ένα ταξίδι «πεπρωμένου» προς το άγνωστο, όπου θα μπορούσε να παρατηρηθεί και να διερευνηθεί ο εαυτός όπως η ανεξερεύνητη χώρα στην άλλη άκρη της Γης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=385670&dt=20/02/2011#ixzz1EcEs1rLk

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top