Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οι ταινίες της εβδομάδας

7:36 π.μ.


Μια 13χρονη ζητεί εκδίκηση στην Αγρια Δύση

Αποκάλυψη η Χάιλι Στάινφελντ δίπλα στους Τζεφ Μπρίτζες και Ματ Ντέιμον στο γουέστερν των αδελφών Κοέν «Αληθινό θράσος»


«Τίποτε δεν δίνεται δωρεάν εκτός από τη χάρη του Θεού» είναι η θεωρία της Μάτι Ρος ( Χάιλι Στάινφελντ ) στην τελευταία ταινία των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, το γουέστερν «Αληθινό θράσος» («Τrue grit», ΗΠΑ, 2010). Στα 13 της η Μάτι είδε τον πατέρα της να δολοφονείται εν ψυχρώ και θέλει να πάρει το αίμα της πίσω. Για να τα καταφέρει αυτό το εκνευριστικά πεισματάρικο αλλά θαρραλέο κορίτσι θα προσλάβει έναν αλκοολικό, μονόφθαλμο κυνηγό επικηρυγμένων ( Τζεφ Μπρίτζες ) και θα οργώσει την Αγρια Δύση σε ένα ταξίδι ζωής που πλάθει τον κόσμο ενός ωμού αλλά και κωμικού road γουέστερν. Στην καρδιά του βρίσκεται μια τρυφερή σχέση «πατέρα- κόρης».

Μέσα από το οδοιπορικό τους ξεδιπλώνεται ένας κόσμος αλλόκοτων χαρακτήρων και αξιοπερίεργων καταστάσεων που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον: ένας τεξανός ρέιντζερ ( Ματ Ντέιμον ) που καταδιώκει τον ίδιο δολοφόνο αλλά για διαφορετικούς λόγους, ένας βουνίσιος που κυκλοφορεί με κάπα φτιαγμένη από δέρμα αρκούδας, μικροπωλητές, δικαστές, επιχειρηματίες και βέβαια ο ελαφρόμυαλος παράνομος ( Τζος Μπρόλιν ) που ευθύνεται για τη δολοφονία του πατέρα της Μάτι.

Νιώθεις ότι μέσα σε δύο ώρες και κάτι οι Κόεν στο πρώτο καθαρόαιμο γουέστερν της καριέρας τους κατέγραψαν τη δική τους ημισουρεαλιστική ιστορία του Φαρ Ουέστ. Μια καταγραφή άλλοτε νοσηρή, άλλοτε διασκεδαστική, που κέρδισε με άνεση τη συμπάθειά μας και διεκδικεί δέκα Οσκαρ, ανάμεσά τους το Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Μπρίτζες (σε έναν ρόλο που πρωτόπαιξε ο Τζον Γουέιν και κέρδισε το Οσκαρ το 1969) και το Β΄ γυναικείου ρόλου για τη Στάινφελντ, η οποία στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της είναι μια μικρή αποκάλυψη.

* Πόσο εύκολα μπορείς να παρασυρθείς από τον γλυκό πειρασμό; Τι σημαίνει αληθινή αγάπη; Υπάρχει όντως ή μήπως όλα βρίσκονται στο μυαλό μας; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω πέφτουν βροχή ενώ εξελίσσεται το ερωτικό δράμα «Χθες το βράδυ» («Last night», ΗΠΑ, 2011) της σεναριογράφου και τώρα σκηνοθέτιδος Μάσι Ταντζεντίν. Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας η ζωή ενός νεαρού, καλοβαλμένου ζευγαριού ( Σαμ Γουόρδινγκτον, Κίρα Νάιτλι ) θα αλλάξει ριζικά όταν εκείνος θα βρεθεί σε μια άλλη πόλη πολιορκημένος από μια γοητευτική γυναίκα ( Εύα Μέντες ) και εκείνη θα συναντήσει τον πρώην της ( Γκιγιόμ Κανέ ) ο οποίος τη θέλει ακόμη. Η ταινία αποκρυπτογραφεί τα κρυφά συναισθήματα των τεσσάρων ηρώων και το αποτέλεσμα είναι ένα γοητευτικό μεν αλλά όχι αξέχαστο σύνολο, το οποίο ωστόσο βρήκα πολύ πιο ελκυστικό από το παρόμοιου προβληματισμού «Closer» του Μάικ Νίκολς.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=385069&dt=17/02/2011#ixzz1EEM0iSvv

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top