Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Επετειακή επανέκδοση του "Οδυσσέα" του Τζόυς

2:27 π.μ.


O "Oδυσσέας" του Τζαίημς Τζόυς, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα, μετράει φέτος ενενήντα χρόνια από την πρώτη του έκδοση. Η συγγραφή του ξεκίνησε το 1914, ολοκληρώθηκε γύρω στον Οκτώβριο του 1921 και εκδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1922, την ημέρα που ο Τζόυς έκλεινε τα 40 του χρόνια, από το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company. Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες από τον Μάρτιο του 1918 ώς τον Δεκέμβριο του 1920 στην επιθεώρηση The Little Revue, την οποία συνδιηύθυνε ο μεγάλος ποιητής Έζρα Πάουντ, φίλος του Τζόυς και θερμός υποστηρικτής του. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι εκδότες της εποχής δίσταζαν να αναλάβουν την έκδοσή του σε βιβλίο, αποθαρρυμένοι από την τολμηρή γλώσσα και την ασυνήθιστη δομή του κειμένου. Τελικά εκδόθηκε, χάρη στην οξυδέρκεια και την αποφασιστικότατα της Σύλβια Μπητς, εκδότριας του οίκου Shakespeare and Company και ιδιοκτήτριας του ομώνυμου παρισινού βιβλιοπωλείου.

Η πρώτη πλήρης ελληνική έκδοση του "Οδυσσέα" στα ελληνικά έγινε μόλις το 1990 από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση του Σωκράτη Καψάσκη, η οποία το 1992 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Ο εκδοτικός οίκος τιμά την επέτειο των 90 χρόνων από την πρώτη έκδοση του "Οδυσσέα" με μια νέα, επετειακή έκδοση του βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο.

Ο Οδυσσέας έφερε επανάσταση στην τεχνική της αφήγησης. Ο Τζόυς δεν δίστασε να πειραματιστεί, ανά κεφάλαιο, με όλες σχεδόν τις γνωστές αφηγηματικές φόρμες και τα είδη της λογοτεχνίας (πρόζα, ποίηση, θέατρο, φάρσα, ρομάντζο κ.λπ.). Σήμερα χαιρετίζεται από την κριτική ως το έργο που καθόρισε την περίοδο του μοντερνισμού και ως το απόλυτο λογοτεχνικό αριστούργημα του 20ού αιώνα∙ ως ένα «υπερκείμενο που ακυρώνει κάθε άλλο μυθιστόρημα».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top