Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το ιταλικό σινεμά γιορτάζει με προβολές και αφιέρωμα στον Αντονιόνι

7:05 π.μ.

Ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα αφιέρωμα στο σύγχρονο ιταλικό σινεμά.

Αφιέρωμα στον Αντονιόνι

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Mικελάντζελο Αντονιόνι (1912 - 2007), συμπληρώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Ο Αντονιόνι απετέλεσε σπουδαία μορφή του πολιτισμού του 20ού αιώνα, καθώς κατάφερε με το έργο του (16 ταινίες μεγάλου μήκους και 18 μικρού μήκους στη διάρκεια 50  χρόνων) -και μέσα από μια μοναχική, πρωτότυπη και συχνά διατέμνουσα πορεία- να επισημάνει και να αναλύσει την «αρρώστια των συναισθημάτων», τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις φοβίες που κατατρέχουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Στον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό που εξελίχθηκε σε πρωτοπόρο της κινηματογραφικής γλώσσας και μετρ του ύφους, ζώντας την εποχή του και κινούμενος συγχρόνως και έξω απ' αυτήν, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του Megaron Plus που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής.


Η εκδήλωση του Megaron Plus εγκαινιάζει το αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια Κάρλο ντι Κάρλο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το αφιέρωμα που φιλοδοξεί να συμβάλει στο να κρατήσει ζωντανό το μοναδικό και απαράμιλλο βλέμμα του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη, διοργανώνεται από 5-13 Φεβρουαρίου στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» με την προβολή και άλλων ταινιών του.
Η εκδήλωση της 5ης Φεβρουαρίου θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο κριτικό και ιστορικό του κινηματογράφου, στενό συνεργάτη και φίλο του Αντονιόνι, Κάρλο ντι Κάρλο, δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Antonioni su Antonioni» που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2008, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του κινηματογραφιστή από τη Φεράρα, αποκαλύπτοντας το «ενδόμυχο» πορτρέτο του «πρωταγωνιστή» του, Μικελάντζελο Αντονιόνι, μέσα από τη συλλογή πολύτιμων τηλεοπτικών του συνεντεύξεων και προσωπικών του εξομολογήσεων. Σε μια συνομιλία του με τον κριτικό και δημοσιογράφο Γιάννη Μπακογιάννοπουλο, ο Κάρλο ντι Κάρλο θα εκμυστηρευτεί στο κοινό του Megaron Plus - έχοντας τη τύχη μιας 40χρονης φιλίας με τον Αντονιόνι - «την ιστορία ενός δημιουργού που στοχάζεται πάνω στο έργο και τη ζωή του, που συνεχώς αποτολμά, έτοιμος να υπερασπιστεί με επιμονή και θάρρος τις επιλογές του, με το βλέμμα άγρυπνο και διορατικό ως προς τις επερχόμενες αλλαγές του μέλλοντος. Την ιστορία του, κάποιες φορές, ντροπαλού και αμήχανου μπροστά στα μικρόφωνα, ακόμα και αυστηρού Αντονιόνι, αλλά αμέσως μετά πρόθυμου, φιλικού, ευγενικού, ειρωνικού και πνευματώδους», μέσα από λέξεις και συλλογισμούς «που αποδεικνύουν ότι, αν και σπάνια μίλησε για τον εαυτό του, δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να το κάνει».
Τη διάλεξη του Κάρλο ντι Κάρλο θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι L' Avventura. Ένα πρωτοποριακό στη μορφή, το περιεχόμενο και την αφήγηση, δραματικό φιλμ του Ιταλού μετρ του σινεμά, διάρκειας 140', που τιμήθηκε το 1960 με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του Κάρλο Ντι Κάρλο με συντονιστή τον Μισέλ Δημόπουλο (με μετάφραση στα ελληνικά).

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Antonioni su Antonioni με αποσπάσματα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σκηνοθέτη.

Από την Πέμπτη 7 έως την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου θα προβληθούν στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη οι ταινίες: Μπλόου Απ, Ζαμπρίσκι πόιντ, Η ταυτότητα μιας γυναίκας, Το χρονικό ενός έρωτα, Το μυστήριο του Ομπρεβαλντ, Η κόκκινη έρημος.

Παράλληλα, πριν από τις ταινίες θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη, ενώ θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ Κίνα που ο Αντονιόνι γύρισε στη χώρα το 1972 μετά από πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης. Η προβολή του στη Κίνα επιτράπηκε, τελικά, μόλις το 2002.

Το σύγχρονο ιταλικό σινεμά

Παράλληλα, στο auditorium του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (Πατησίων 47) θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα ταινίες του σύγχονου ιταλικού κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου με την προβολή της ταινίας L' industriale του Τζιουλιάνο Μοντάλντο, μια ταινία για την Ιταλία της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 11 Μαρτίου (δεν θα πραγματοποιηθεί προβολή την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου).

Πολλές από τις ταινίες προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά δεν αγοράστηκαν από ελληνικές εταιρείες διανομής.
Newsroom ΔΟΛ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top