Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Χατσεπσούτ: Την δηλητηρίασε η αλοιφή της

12:16 π.μ.

Η βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου χρησιμοποιούσε αλοιφή για το δέρμα που περιείχε καρκινογόνες ουσίες

Το σώμα του εγκλήματος είναι ένα απλό αγγείο για αρώματα _ένα μυροδοχείο_ είναι πιθανόν όμως το περιεχόμενό του να ήταν αυτό, που σκότωσε τη βασίλισσα Χατσεπσούτ της Αιγύπτου περί το 1450 π.Χ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης που ανέλυσαν το περιεχόμενο αυτού του μυροδοχείου ανακοίνωσαν χθες ότι δεν επρόκειτο για άρωμα όπως όλοι υπέθεταν ως σήμερα αλλά ένα είδος αλοιφής για το δέρμα, η οποία όμως περιείχε καρκινογόνες ουσίες. Ο Μίκαελ Χέβελερ - Μίλερ έφορος του Αιγυπτιακού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Βόννης, στη μόνιμη συλλογή του οποίου εκτίθεται η μούμια της αιγύπτιας βασίλισσας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου δρ Χέλμουτ Βίντενφελντ ύστερα από έρευνα δύο ετών διατυπώνουν πλέον την άποψη ότι η Χατσεπσούτ σκοτώθηκε από το ίδιο της το φάρμακο!

Το θανάσιμο μυστικό κρυβόταν στο μπουκαλάκι επί τριάμισι χιλιετίες αλλά μόλις το 2009 τέθηκε υπό εξέταση. Ο «λαιμός» του ήταν μπλοκαρισμένος και βρώμικος, έτσι αρχικά δεν ήταν σαφές αν διατηρούσε το πώμα του ή όχι. Μετά όμως από την αξονική τομογραφία, που έγινε σε κλινική ακτινολογίας της Βόννης διαπιστώθηκε ότι όχι μόνον το μπουκαλάκι παρέμενε ερμητικά σφραγισμένο αλλά και ότι διατηρούσε κάποιο από το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα μία μικρή ποσότητα αποξηραμένου υγρού. Η ανάλυσή του έδειξε αμέσως ότι δεν επρόκειτο για αποξηραμένο άρωμα
αλλά για ένα μείγμα με μεγάλες ποσότητες φοινικέλαιου και έλαιο από μήλο μοσχοκάρυδου. Και όπως δήλωσε ο δρ Βίντενφελντ «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος θα έβαζε μία τόσο λιπαρή αλοιφή στο πρόσωπό της».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top