Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

3:04 π.μ.


Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 11-20 Μαρτίου, γιορτάζοντας για 13η συνεχή χρονιά την ανήσυχη τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Φέτος μια παγκόσμια καινοτομία θα συνοδεύει, επιπλέον, το Φεστιβάλ, καθώς θα μεταδίδεται σε live streaming σε τέσσερις πόλεις!

Τα Highlights του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

Ταινία Έναρξης

Η γοητευτική ζωή και η ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου, ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» / «My Sweet Canary” του Ρόι Σερ, το οποίο ανοίγει την αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, στο Ολύμπιον. Τρεις νέοι μουσικοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό, από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της ερμηνεύτριας, αποκαλύπτοντας τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινόμενο, περιδιαβαίνοντας τις σύγχρονες μουσικές σκηνές, όπου αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζι.

Αφιερώματα

-Το Φεστιβάλ τιμά τον πολυβραβευμένο Ουκρανό ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα / Sergei Loznitsa, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει συνολικά 11 ταινίες χαρακτηρίζονται από ωριμότητα, απουσία αφηγητή, δυναμική των χαρακτήρων και αισθητική αρτιότητα.

-Στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 10 αντιπροσωπευτικές ταινίες της τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα / Helena Trestikova, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της στο να παρακολουθεί, σε βάθος ετών, τις ζωές φαινομενικά συνηθισμένων, αλλά στην ουσία τόσο ασυνήθιστων ανθρώπων.

-Διατηρώντας πάντα έναν προσανατολισμό ανθρωποκεντρικό, η Κυριακή Μάλαμα αναδεικνύει μέσα από το φακό της μείζονα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, αναζητώντας πάντα την αφανή πλευρά των πραγμάτων. Από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Κύπρο, έως την Τουρκία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, η δημιουργός καταγράφει με σεβασμό και ευαισθησία, μειονότητες και μικρές κοινωνικές ομάδες, ενώ επίσης αφηγείται μνήμες και προσωπικές μαρτυρίες. Το 13ο ΦΝΘ θα βραβεύσει τη δημιουργό για τη συμβολή της στην τέχνη του ντοκιμαντέρ.

-Με αφορμή τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Athens 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί ένα πλούσιο αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης για άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες.

-Ο αραβικός κόσμος βιώνει μια από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της Ιστορίας του, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ, Λιβυή. Εξελίσσοντας τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή με ταινίες τεκμηρίωσης που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη πραγματικότητα.

Τμήματα

Ελληνικό Τμήμα

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, των οποίων η συμμετοχή, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και μεγαλύτερη, με ταινίες που καταγράφουν την αθέατη πλευρά τής πραγματικότητας, αυτή που συνήθως δεν βλέπουμε στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Αυτό το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για πέμπτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος.

Κοινωνία και Περιβάλλον

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία του τμήματος.

Αφρικάνικες Ιστορίες

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την Μαύρη Ήπειρο, προτείνοντας Αφρικανικές Ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Φέτος το Φεστιβάλ αναδεικνύει τόσο την θεματολογία, όσο και την κινηματογραφία ενός τόπου που υποφέρει από φυλετικούς πολέμους, ασθένειες, αναλφαβητισμό, οικονομική εκμετάλλευση και έλλειψη βασικών αγαθών όπως η τροφή και το νερό.

Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το βασικό κορμό του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες:

-Όψεις του Κόσμου
-Καταγραφή της μνήμης
-Πορτραίτα-Ανθρώπινες Διαδρομές
-Μικρές Αφηγήσεις
-Μουσική

Ημερίδες

"Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις"
Τρίτη 15/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης

Με τη συμμετοχή των: Μάριαν Κάπλαν / Marianne Kaplan (σκηνοθέτιδα), Νταν Χαμπίμπ / Dan Habib (σκηνοθέτης), Γιάννα Καλογεράκη (μητέρα παιδιού με νοητική στέρηση), Πέρλα Μεσσίνα (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ, ενήλικας με Asperger).

"Η εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: Η γυναικεία ματιά"
Παρασκευή 18/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης

Συμμετέχουν οι σκηνοθέτιδες Βάλερυ Κοντάκος (και παραγωγός), Κυριακή Μάλαμα, Κατερίνα Πατρώνη και Εύα Στεφανή.

Masterclasses

Σεργκέι Λοζνίτσα
Τετάρτη 16/3/2011, 11:00-14:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης

«Νέες αγορές – Νέες ευκαιρίες (Προσωπικό μάρκετινγκ για σκηνοθέτες)»
Πέμπτη 17/3/2011, 15:00-17:00, IEK AKMH

Βράβευση Άλι Ντερκς

Η Άλι Ντερκς / Ally Derks, διευθύντρια του IDFA, του σημαντικότερου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα βραβευτεί από το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την σπουδαία συνεισφορά της στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Η βράβευση θα γίνει την Πέμπτη 17/3, στις 7.30 μμ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Μετά τη βράβευση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Position Among the Stars του Λέοναρντ Ρέτελ Χέλμριχ, που απέσπασε τα βραβεία καλύτερου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και καλύτερου ολλανδικού ντοκιμαντέρ στο τελευταίο Φεστιβάλ IDFA.

Oμιλία Ράινερ Ζίμον, σκηνοθέτης
«Η DEFA, η λογοκρισία εκείνης της εποχής και η κατάργησή της μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών»
Σάββατο 19/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης

O Ράινερ Ζίμον συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ταινίες σύγχρονου περιεχομένου που υιοθετούσαν κριτική στάση απέναντι στην καθημερινότητα της Ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο εργάστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική διευθύνοντας κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία του «Μιλώντας με τα ψάρια και τα πουλιά» (Παρασκευή 18/3/2011, 19:00, ΙΕΚ Ακμή).

3ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ
Τρίτη 15/3/2011, (15.00-17.00) ΙΕΚ Ακμή

Το συνέδριο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα παρευρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχουν οι: Γιέσπερ Όσμουντ (Μοντέρ και εξπέρ τρέιλερ, Δανία), Γιαν Ρόφκαμπ (Διανομέας, Films Transit, Καναδάς), Μαντλέν Αβραμούσις (Υπεύθυνη Ανάθεσης, ARTE G.E.I.E., Γαλλία), Ντίτα Κρίβσκα (Διευθύντρια Πωλήσεων, HBO Central Europe, Τσεχία), Φιλίπα Κοβάρσκι (Διανομέας, Cinephil, Ισραήλ).

Ημέρα Γαλλοφωνίας
Κυριακή 13/3/2011

Με αφορμή την Ημέρα Γαλλοφωνίας, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde, παρουσιάζει την προβολή της παιδικής ταινίας «Είναι απλά η αρχή» των Ζαν-Πιερ Ποτσί και Πιερ Μπαρουζιέ (αίθουσα Ολύμπιον, 11.00) και της ταινίας
«Ο Ζυλιέν» του Γκαέλ Λεπένγκλ (αίθουσα Ολύμπιον, 20.00).

Φωτογραφικές Εκθέσεις

«Ανθρώπινα Τοπία» – Ντίτερ Ζάουτερ

Στα «Ανθρώπινα Τοπία» του Γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας.
12/3-20/3/2011 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ

«Από τη Φωτογραφία στον Κινηματογράφο: Μνήμη και ίχνη» - Πατρίκ Ζακμάν

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου Γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985.
12/3-25/3/2011 Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Live Streaming Project

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εφαρμόζουν για πρώτη χρονιά φέτος μια παγκόσμια καινοτομία, με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση του Φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Ταινίες, παρουσιάσεις σκηνοθετών, τελετές, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα και ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα προβάλλονται (live streaming) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τεσσάρων διαφορετικών πόλεων (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Λευκωσία) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να τα παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη!

http://www.tvxs.gr/news

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top