Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η μπαλάντα ενός βίαιου αστού

5:31 π.μ.


Τέσσερις καλλιτέχνες που σημάδεψαν την ιστορία του Μπάτμαν φτάνουν δια των έργων τους στην Αθήνα.

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια πιο απλή για το κόμικ εποχή η αφετηρία ενός κατοπινού μύθου θα ήταν πολύ πιο ταπεινή. Οτι το πενάκι και η γραφίδα δύο εικοσιπεντάρηδων δεύτερης γενιάς εβραιοαμερικανών, των Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίνγκερ, θα ξεκινούσε από την αρχή, από το μυστικό, με άλλα λόγια, του ανθρώπου - νυχτερίδα.

Αντίθετα, η ιστορία του Μπάτμαν αρχίζει όπως τα μεγάλα έπη της αρχαιότητας: in medias res. Οχι δηλαδή από το πώς ένας ευυπόληπτος πολίτης μιας αμερικανικής μεγαλούπολης αποφάσισε ξαφνικά να περνάει τις νύχτες του τριγυρνώντας από ουρανοξύστη σε ουρανοξύστη, μεταμφιεσμένος σε ιπτάμενο τρωκτικό, αναζητώντας παραβάτες για να τους οδηγήσει ενώπιον του νόμου, αλλά από μια συνηθισμένη του ημέρα. Από το «Detective Comics» 27, το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Μαΐου 1939, περιλαμβάνοντας την περιπέτεια «Η υπόθεση του Χημικού Συνδικάτου», ο Μπρους Γουέιν, όταν το καθήκον τον καλεί υπό τη μορφή ηλεκτρικού προβολέα που προβάλλει το σήμα μιας νυχτερίδας στα σύννεφα, ενδύεται τη στολή του και δίνει το παρών προς άγραν κακοποιών. Ρουτίνα που διατηρεί απαρέγκλιτα, αν και όπου να’ ναι συμπληρώνει αισίως τα 72 του χρόνια.

Ο Μπάτμαν αποτελεί ουσιαστικά την αντίθετη πλευρά του υπερηρωϊκού νομίσματος που εκπροσωπεί ο Σούπερμαν: ένας σκοτεινός χαρακτήρας, πλήρης ορθολογισμού, με εξαιρετικές ερευνητικές ικανότητες, αθλητικός χωρίς να διαθέτει υπερδυνάμεις, ταγμένος στην υπηρεσία του νόμου, αλλά δρώντας πέραν των ορίων του. Η ενδυματολογική του επιλογή οφείλει πολλά στον Ζορρό, όπως τον υποδύθηκε ο Ντάγκλας Φαίρμπανκς στην κλασική βουβή ταινία του 1920, και η ταυτότητά του ως μασκοφόρου εκδικητή στην εμμονή των εφημερίδων με τα επιτεύγματα διαβόητων γκάνγκστερ, όπως οι Τζον Ντίλιντζερ, Αλ Καπόνε και Ντατς Σουλτς.

διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=390918

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top