Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δούκισσα της Πλακεντίας, το αίνιγμα της Ανατολής

12:24 π.μ.


Πώς επηρεάστηκε από διαφωτισμό, ρομαντισμό και φιλελληνισμό

Σε ποιο περιβάλλον διαμορφώθηκε η προσωπικότητα της δούκισσας της Πλακεντίας; Πώς επηρέασε τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ο διαφωτισμός, ο ρομαντισμός και ο φιλελληνισμός; Μέσα από ποιες διεργασίες οδηγήθηκαν τα βήματά της από τη μετεπαναστατική Γαλλία στην Αθήνα του Όθωνα; Και πώς ήταν η κοινωνία στην οποία αποφάσισε να ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής της;

Στα ερωτήματα αυτά για την μυστηριώδη δούκισσα, «το αίνιγμα της Ανατολής» όπως χαρακτηρίστηκε στην εποχή της απαντούν η αρχαιολόγος κυρία Ελένη Μάργαρη και ο ιστορικός και μουσειολόγος κ. Στάθης Γκότσης στην σημερινή τους διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν εξάλλου να σκιαγραφήσουν τις παραμέτρους που συγκρότησαν και διατήρησαν ως τις μέρες μας τον μύθο που συνοδεύει τη δούκισσα παραθέτοντας τις σημαντικότερες εκφράσεις αυτής της μυθολογικής κατασκευής: μυθιστορήματα και λαϊκά αναγνώσματα ή παραγωγές. Στη δούκισσα της Πλακεντίας, οικία της οποίας ήταν το Μέγαρο Ιλίσια όπου στεγάστηκε το Βυζαντινό Μουσείο ήταν αφιερωμένο το ημερολόγιο του μουσείου για το 2011.

Πού και Πότε

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 213 2139572). Δευτέρα 28 Μαρτίου, ώρα 19:30

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top