Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μακάριος και Α. Εμπειρίκος στο αρχείο της ΕΡΤ

6:42 π.μ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, δύο αφιερώματα στη μνήμη του Κύπριου εθνάρχη Μακαρίου (3 Αυγούστου 1977), και του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου (3 Αυγούστου 1975).

Συγκεκριμένα, μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζεται ένα μοναδικό ντοκουμέντο, η κηδεία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’.

Στο ντοκουμέντο παρουσιάζεται το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Μακαρίου και η νεκρώσιμη πομπή. Διακρίνονται κατά την άφιξή τους στο ναό ο πρώην Πρωθυπουργός - Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο αρχηγός της ΕΔΗΚ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Γεώργιος Μαύρος, οι Βουλευτές Ελένη Βλάχου (Επικρατείας, ΕΔΗΚ), Γεώργιος Β. Μαγκάκης (ΕΔΗΚ, Α΄ Αθηνών), Ευάγγελος Παπανούτσος (Επικρατείας, ΕΔΗΚ), Δημήτριος Παπασπύρου (Ν.Δ., Βοιωτίας), ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της ΕΔΑ και Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ενωμένης Αριστεράς Ηλίας Ηλιού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, αντιπροσωπείες από την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ, αρχηγοί άλλων δογμάτων κ.ά. Τη σορό ασπάζεται μεταξύ άλλων ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ενώ καταγράφεται και η άφιξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Στη μνήμη του Ανδρέα Εμπειρίκου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» που αναφέρεται στον υπερρεαλιστή ποιητή.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η συμβολή του στο κίνημα του ελληνικού υπερρεαλισμού, ενώ παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του ποιητή παράλληλα με γεγονότα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορικής πραγματικότητας. Για τη νεανική του ζωή αντλούνται στοιχεία μέσα από τη βιογραφία που συνέταξε ο ίδιος ο Α. Εμπειρίκος για τον πατέρα του Λεωνίδα, στα οποία παρατίθενται πληροφορίες για την εφοπλιστικές επιχειρήσεις και την του πολιτική δράση. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στη συγγραφική του παραγωγή από το 1934 και μετά -σχολιάζονται μεταξύ άλλων η ποιητική του συλλογή «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ» (1935), έργο που εισάγει τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα και το σημαντικό μυθιστόρημά του «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ»- ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία.

Για τα χρόνια της Κατοχής και τη δεκαετία του ’50, ο Νάνος Βαλαωρίτης περιγράφει τις συγκεντρώσεις λογοτεχνών φίλων και ομοϊδεατών στο σπίτι του Εμπειρίκου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ομηρία του Εμπειρίκου από τον ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά του 1944, γεγονός που είχε επίδραση και στο έργο του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου συνομιλίας του ποιητή με τον Οδυσσέα Ελύτη για θέματα όπως ο ορισμός του υπερρεαλισμού, η ποίηση κ.α. Περιλαμβάνονται ακόμη, ηχογραφήσεις με τη φωνή του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως στιγμιότυπα με τη Μαρία Βοναπάρτη και τον πρίγκιπα Γεώργιο ή στιγμές ιδιωτικού βίου του Α. Εμπειρίκου και φίλων του από το προσωπικό του αρχείο.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top