Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ένας ερευνητής ιολογίας του Χάρβαρντ συζητούσε με έναν φίλο του στο τηλέφωνο.
Του έλεγε ότι είχε κολλήσει για καιρό σε ένα πείραμα που έκανε και κατέληξαν ότι έπρεπε να υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο όπου να μπορεί κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις να αναζητάει εξειδικευμένους συναδέλφους και να ζητάει μια συμβουλή που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο. Τον Μάιο του 2008 ο ίδιος και δύο συνέταιροι ίδρυσαν το researchgate.net.
Ο φοιτητής ήταν ο Ιτζάντ Μάντις, που σήμερα εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του Research Gate, που πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική πύλη για ερευνητές. Πρόσφατα ξεπέρασε τα 1,1 εκατομμύρια χρήστες από 192 χώρες, οι οποίοι αυξάνονται κατά 3.000 τη μέρα. Πέρσι έλαβε μια γενναία χρηματοδότηση από τον Σίλικον Βάλεϊ. Εδρα της εταιρείας είναι το Βερολίνο, «η ανερχόμενη Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης», όπως λέει ο ιδρυτής της. «Μια πόλη που προσφέρεται για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας γιατί είναι φτηνή και έχει πολλούς developers».
Για τους χρήστες του δικτύου, βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούν να ενταχθούν σε ενεργές κοινότητες κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η βασική χρήση του αφορά την ανταλλαγή εμπειρίας, σαν ένα είδος φόρουμ. «Οταν δουλεύεις σε ένα εργαστήριο και κάνεις πειράματα, δοκιμάζεις πολλά πράγματα που δεν σου βγαίνουν. Τότε μπορείς να απευθύνεις ένα ερώτημα και να πάρεις απαντήσεις από άλλους ανθρώπους που το έχουν δοκιμάσει» εξηγεί ο Ι. Μάντις.
«Στο Research Gate έχεις, λοιπόν, κατ' αρχήν ανταπόκριση για αρνητικά αποτελέσματα που δεν λειτουργούν στην επιστήμη. Εχουμε επίσης βιβλιοθήκες με επιστημονικά συγγράμματα που μπορεί κανείς να κατεβάζει δωρεάν καθώς και λίστες με επιστημονικά συνέδρια που επίσης αναζητούνται ανά πεδίο».
Διακριτό πεδίο, που η εταιρεία θέλει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, είναι το ευρετήριο περίπου 3.500 θέσεων εργασίας. Εταιρείες και ιδρύματα πληρώνουν για να αναρτούν προσφορές θέσεων. Οι χρήστες, όμως, έχουν δωρεάν πρόσβαση για να αναζητήσουν δουλειές ανά τον πλανήτη.
Τέσσερις χώρες διακρίνονται για τους περισσότερους και πιο ενεργούς χρήστες τους: ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία και Ινδία. Η Ελλάδα έχει πάνω από 8.000 ενεργά μέλη, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά Ελληνες της διασποράς.
Το Research Gate χτίζει σταδιακά συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια, με στόχο τη συνεχή εξάπλωση του δικτύου. «Εχουμε πανεπιστήμια που το χρησιμοποιούν σαν εσωτερική πλατφόρμα επικοινωνίας (υπηρεσία επί πληρωμή) και ιδρύματα που συνδέονται γιατί θέλουν να έρθουν σε επαφή με νεότερους επιστήμονες. Αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο στο μέλλον» εκτιμά ο ίδιος.
Διαβλέπει, όμως, μια ακόμη, πιο ριζική, αλλαγή: «Το Facebook άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε και τώρα το Research Gate παρακινεί και την επιστημονική κοινότητα σε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που νομίζω πως θα φέρει δραματικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Θα βοηθήσει την επιστήμη να παράγει και να επαληθεύει αποτελέσματα καλύτερα και ταχύτερα, γιατί ο κόσμος θα επικοινωνεί περισσότερο και δεν θα είναι ο καθένας εστιασμένος μόνο στη δική του δουλειά. Η κοινωνική δικτύωση θα δώσει ώθηση στην επιστήμη και θα αντιστρέψει τον τρόπο με τον οποίο την ασκούμε σήμερα».
πηγή Ελευθεροτυπία
Εἰρήνη Σκούρα: Ἀναποφάσιστη
Πριν από 4 ημέρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου